Blog van Hannelore: De magie van de natuur ervaren gun je elk kind

april 10, 2024

De magie van de natuur ervaren gun je elk kind 

Tot een paar jaar terug woonde ik op een boerderij met een grote moestuin. Samen met mijn kinderen maakten we plannen over wat er in de tuin moest komen. Aardbeien en sla waren favoriet. De kinderen vonden het leuk om te helpen met zaaien, water geven en wieden, en vooral met oogsten. Ze volgden het hele proces nauwlettend: je stopt 1 aardappeltje in de grond, met een hoop paardenmest erbij, en een paar maanden later graaf je een heleboel aardappels op! Magisch. De jongste vroeg zich zelfs af hoe het kon dat de paardenvijgen waren veranderd in aardappels… 

Als aanjager van schooltuinen in Overijssel stimuleer ik gemeenten en scholen om met een moestuin aan de slag te gaan. Schooltuinieren heeft absoluut meerwaarde, want je kunt kinderen de hele cyclus van voedsel laten ervaren: van zaaien, groeien, bloeien en vrucht dragen tot oogsten en koken.  

Moestuinieren betekent meer dan zaaien en oogsten: je ervaart dat de natuur een heel netwerk is, waarin ook jij een rol speelt. Het is het leven in het klein. Je leert omgaan met teleurstellingen, moet samenwerken en meten en lezen. Kinderen stellen vragen die voortkomen uit interne motivatie, zoals ‘wat is dit voor beestje?’ of ‘hoe ver moeten de wortelzaadjes uit elkaar?’. Op deze manier de magie van de natuur ervaren, dat gun je elk kind. 

Het is deze week de week van de schooltuin. Van 8 tot en met 12 april 2024 kunnen alle basisscholen meedoen door met de kinderen de moestuin weer in te zaaien of een leuke activiteit te doen. Zoals het poten van aardappelen met de ‘Hieper de Pieper’ les.  

Meer weten? Neem contact op: