Blog van Daniel: Een toekomst maak je samen

februari 12, 2024

Blog van Daniel: Een toekomst maak je samen

“Jongeren zijn de toekomst,” wordt vaak van de daken geschreeuwd. Maar welke toekomst willen jongeren eigenlijk zelf?

Sinds dit jaar hou ik mij bezig met jongerenparticipatie. Dit is iets waar veel klimaat- en groene organisaties meer op willen inzetten. Maar vaak weten ze niet hoe. En hoewel ik nu veel bezig ben met groene thema’s, is dat lang niet altijd zo geweest. Sterker nog: ik kan mij herinneren hoe mijn zus meer dan 10 jaar geleden vegetarisch ging eten en ik haar voor gek verklaarde. Waarom zou je geen vlees willen eten, dacht ik. Het is toch gewoon lekker?

Het kostte een aantal jaar, wat bewustwording en nieuwe inzichten voordat ik mij in haar kon verplaatsen. En daar moeten wij ons goed bewust van zijn als we hopen jonge mensen te betrekken bij thema’s die nu vaak als heel groots en vooral heel ver van hen af worden gezet. Klimaat en natuur is vaak dichtbij, ook voor deze groep. Zij zoeken leeftijdsgenoten op in het park, sporten ‘s avonds samen buiten, lopen hard in het bos of bezoeken een festival aan het strand. Jonge mensen betrekken bij natuur op een manier die inspeelt op hun beleving, dat is mijn doel bij Natuur en Milieu Overijssel.

Dit begint voor mij met in gesprek gaan met elkaar en vanuit daar samen oplossingen bedenken. Zodat jongeren de toekomst niet alleen zíjn, maar dat zij die ook actief vormgeven!

Vragen? Neem gerust contact op!

Profiel Daniel Cohen Stuart

Daniel Cohen Stuart

Projectmedewerker jongerenparticipatie