Blog van Andrea: Bestaanszekerheid

november 10, 2023

Bestaanszekerheid

Een paar weken geleden zat ik op een regenachtige maandagavond in de opnamestudio van RTV Oost en Landstede MBO. Ze hadden mij gevraagd of ik in een panel wilde deelnemen om in gesprek te gaan met verschillende politici over de aankomende landelijke verkiezingen. Die avond kwamen er drie politici van verschillende politieke partijen langs. Het ging over verschillende onderwerpen, zoals het vertrouwen in de politiek, landbouw en natuur, migratie en de energietransitie. Maar één onderwerp kwam consequent in alle gesprekken terug: bestaanszekerheid.

En als je het aan mij vraagt, is het ook heel terecht dat hier aandacht voor is. Het gaat wat mij betreft alleen wel over veel meer dan armoedebestrijding in het hier en nu. Bestaanszekerheid gaat hand in hand met een duurzame toekomst. Sterker nog, ik denk dat een duurzame en toekomstbestendige leefomgeving een essentiële randvoorwaarde is voor bestaanszekerheid. Het gaat namelijk niet alleen over het beschermen van natuur en het milieu, maar over het waarborgen van de levenskwaliteit voor alle burgers.

Een duurzame toekomst is de belofte van levenskwaliteit voor komende generaties. En die keuzes moeten we nu maken. Dus bij het uitbrengen van jullie stemmen tijdens deze verkiezingen, wil ik jullie vragen om ook te denken aan de generaties die na ons komen. Laten we samen streven naar een Nederland dat trots kan zijn op zijn groene initiatieven, dat de klimaatverandering serieus neemt en dat landbouwpraktijken omarmt en ondersteunt die de grenzen van onze planeet respecteren. Onze keuzes vandaag vormen de erfenis die we achterlaten voor de generaties van morgen!

Meer weten?