Bestuurders lezen voor aan leerlingen van De Werkschuit over duurzaamheid

oktober 11, 2019

Bestuurders lezen voor aan leerlingen van De Werkschuit over duurzaamheid


 

In Overijssel werden op 10 oktober ruim 5700 basisschoolleerlingen voorgelezen uit het boek ‘Sem en Saar geven positieve energie’. Het was namelijk de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs, die ook dit jaar weer uitgebreid werd gevierd middels de landelijke Voorleesactie. Het thema van dit jaar: de zeven Kinder Global Goals. William Dogger (wethouder gemeente Zwolle) en Matthijs Nijboer (directeur van Natuur en Milieu Overijssel) verzorgden samen de feestelijke aftrap en lazen voor op Kindcentrum de Werkschuit in Zwolle.

Het blijft op deze bijzondere dag in de klassen niet alleen bij voorlezen. Voorlezers in het hele land gaan met de kinderen in gesprek over het thema duurzaamheid. Voor de leerlingen van groep 4 en 6 van de Werkschuit is duurzaamheid overduidelijk geen nieuw begrip: wanneer wethouder Dogger ze ernaar vraagt schieten de vingers omhoog. Ze weten al van alles over afval scheiden, hoe belangrijk bomen zijn voor de gezondheid en de ernst van de plasticsoep. Het aanbod van Matthijs Nijboer om met de klassen een hele dag workshops te doen over duurzaamheid, viel bij deze bewuste leerlingen dan ook goed in de smaak! Ook de directrice van de Biologie Plus school, Mirjam van der Meijden, reageerde dolenthousiast op het cadeau: “Dit past perfect bij onze school!”.

Vrijwillgers lezen voor

Niet alleen op de Werkschuit, ook in de rest van Overijssel werd de Dag van de Duurzaamheid voor het onderwijs gevierd met de voorleesactie. Opa’s, oma’s, vaders, moeders, bestuurders en andere betrokkenen gaven zich op om voor te lezen. Al met al lazen een kleine tweehonderd Overijsselse vrijwilligers afgelopen donderdag voor uit “Sem en Saar geven positieve energie, en gingen ze met de kinderen in gesprek over duurzaamheid.

Kinder Global Goals

Duurzaamheid is voor veel leerlingen geen makkelijk begrip. Om dit leuk en begrijpelijk te maken, heeft Schooldag van de Duurzaamheid de zeventien ‘volwassen’ Sustainable Development Goals vertaald naar zeven Kinder Global Goals. Duurzaamheid wordt zo aan de kinderen uitgelegd als “de wereld leuker, eerlijker en schoner maken”.

Provincie Overijssel ondersteunt de Voorleesactie in Overijssel voor een schone en gezonde leefomgeving. Natuur en Milieu Overijssel werkt in de uitvoering samen met landelijke en regionale partners.

Wil je meer weten?