Beleef de Nacht van de Nacht op 30 oktober!

oktober 20, 2021

Beleef de Nacht van de Nacht op 30 oktober!

Op zaterdagavond 30 oktober is alweer de 17e editie van de landelijke Nacht van de Nacht. In heel Overijssel worden activiteiten georganiseerd waarbij de beleving van de nacht centraal staat. Ga bijvoorbeeld samen met de boswachter op zoek naar nachtdieren, boek een romantisch diner bij kaarslicht of bezoek een theatervoorstelling of danceperformance in het donker. Nieuwsgierig naar een activiteit bij jou in de buurt? Kijk dan op www.nachtvandenacht.nl.

Tijdens de Nacht van de Nacht brengt Natuur en Milieu Overijssel het belang van duisternis voor mens en dier onder de aandacht. De nacht brengt duisternis en stilte: belangrijke oerkwaliteiten die niet zo heel vanzelfsprekend meer zijn. Die oerkwaliteiten moet je beleven met eigen ogen en oren. Op 18 locaties in Overijssel kun je verrassende nachtelijke activiteiten doen.

Of je nu graag fotografeert, meer wilt weten van de sterren, een bijzonder natuurgebied ook eens ’s nachts wilt bezoeken, een nieuw festival wilt meepakken of gewoon op zoek bent naar een bijzondere avond uit: tijdens de Nacht van de Nacht is er voor iedereen wat te beleven.

 

Bekijk alle activiteiten op de website van de Nacht van de Nacht!

naar de website!

oktober 20, 2021

De Nacht van de Nacht livestream
Ook vanuit huis kun je meedoen met de Nacht van de Nacht. Zet jij thuis de lichten uit en kaarsjes aan? Vanuit je warme huis kun je de Nacht meebeleven via een bijzondere livestream, georganiseerd door de landelijke Natuur en Milieufederaties. Dit jaar wordt de livestream voor het eerst uitgezonden vanuit twee locaties: het Friese Woudsend en Fort Vechten in Utrecht. Het programma is zeer gevarieerd: sterrenkundige Jeffrey Bout geeft een kinderlezing over het heelal, Marjolijn van Heemstra vertelt over haar boek “In lichtjaren heeft niemand haast” en nachtfotograaf Johan van der Wielen geeft een masterclass nachtfotografie. Kijk op www.nachtvandenacht.nl/nieuws/livestream-2021 hoe je deze livestream kunt bekijken.

 

Mag het licht uit?
Het is ’s nachts al lang niet meer écht donker. Bedrijfspanden en overheidsgebouwen houden vaak de lichten aan uit veiligheidsoverweging of als reclame. Dit heeft een negatieve invloed op bijvoorbeeld nachtvlinders en trekvogels, en het is natuurlijk zonde van de energie. Uit recent onderzoek van Natuur en Milieufederaties blijkt dat ruim 71% van de bedrijven de lichten aanhoudt in de nacht. Overijssel spant de kroon met maar liefst 88%! Het verlichten van panden ook niet eens nodig voor de veiligheid. In de praktijk blijkt juist dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. In de aanloop naar de Nacht van de Nacht roepen we overheden en bedrijven dan ook op om de lichten uit te doen.

Activiteitenoverzicht per gemeente
Welke activiteiten worden er in jouw gemeente georganiseerd?

 • Zwolle

  In Zwolle kun je ’s nachts een bezoek brengen aan het Dominicanenklooster, waar alle lichten uit gaan. In Doepark de Nooterhof organiseert de Milieuraad Zwolle een gevarieerd programma met leuke doe-activiteiten, een dansperformance, een escaperoom en een theatertocht over nachtdieren.

 • Kampen

  In Kampen kun je tijdens de Nacht naar het nieuwe Delight – Festival in het donker. Een gratis festival met live akoestische muziek, kampvuur en theater rondom het thema duurzaamheid. Delight laat je op theatrale wijze ervaren wat ons in de toekomst te wachten staat.

 • Zwartewaterland

  In de Veldschuur in Rouveen worden tijdens de Nacht verschillende workshops georganiseerd. Natuurfotograaf Ton Valk leert je de fijne kneepjes van de nachtfotografie en boswachter Marline verzorgt een presentatie over nachtdieren.

 • Ommen

  Met de boswachter van Staatsbosbeheer loop je door de boswachterij Ommen. Het pad gaat door gemengd bos, langs een ven en over de Sahara. Ontdek de geheimen van de sterrenhemel en ervaar hoe je zintuigen net iets anders werken in het donker. Bij droog weer is er een kleine verrassing van de boswachter.

 • Hof van Twente

  Op de Markelose berg kun je met Kunststichting Markelo schilderen of tekenen in het donker tijdens de Nacht van de Nacht. Ook Hofkracht doet mee met de Nacht van de Nacht, zij besteden aandacht aan onnodige verlichting van bedrijven en sportcomplexen.

 • Rijssen-Holten

  IVN Rijssen organiseert bijvoorbeeld een avondvullend programma, dat begint met een lezing over de maan. Daarna volgt een excursie naar het Labyrint op de Borkeld: een bijzondere plek, zeker in het donker. Bij helder weer is er ook de mogelijkheid om met een telescoop naar Jupiter te kijken.

 • Haaksbergen

  In Haaksbergen organiseert Natuurmonumenten een avondwandeling over het Buurserzand. De stilte, de sterren en de nachtgeluiden in combinatie met een boswachter die alles over het Buurserzand weet te vertellen: dat gaat zeker een mooie avond worden. Of breng de avond door bij restaurant de Watermölle en beleef een bijzonder diner bij kaarslicht.

 • Hengelo

  In Hengelo organiseert de Natuur en Milieuraad verschillende workshops tijdens de Nacht van de Nacht. Leer alles over nachtfotografie tijdens de workshop van Wim van der Geest. Bij de workshop Light Painting van Remco Ditmar ga je op een creatieve manier bezig met nachtfotografie: namelijk door te tekenen met licht.

 • Enschede

  Kinderen van de Aarde organiseert een bijzondere lichtjeswandeling tussen Oldenzaal en Enschede. Ook kunnen kinderen hun eigen lantaarn knutselen en is er een magisch kampvuur!

 • Oldenzaal

  In Oldenzaal kun je tijdens de Nacht terecht bij Natuur en Milieu Educatief centrum de Höfte. Zij organiseren leuke activiteiten voor kinderen, maar ook een avondwandeling voor volwassenen. Bij IVN Oldenzaal kun je de nacht beleven met een wandeling over de Tankenberg. Natuurgidsen vertellen je alles wat je wilt weten over de nachtelijke natuur.

 • Almelo

  Astronomie-onderwijs Almelo organiseert tijdens de Nacht een diner bij kaarslicht in het splinternieuwe Natuurhus. In het doepark kun je een speurtocht doen waarbij de zintuigen op de proef gesteld worden: voelen, proeven, ruiken, diergeluiden horen en sterren kijken door een telescoop. Echte durfals kunnen een kanotocht maken in het donker!

 • Tubbergen

  In het Dal van Mosbeek organiseert Landschap Overijssel een duistere natuurwandeling naar de Galgenberg, met onderweg een spannend verhaal. In het Springendaal neemt Staatsbosbeheer neemt je mee op een nachtelijke wandeling. Ontdek dat je zonder zaklamp veel meer ziet en hoort! Op Hoeve Springendaal zijn ook activiteiten te doen, zoals uilenballen pluizen en sterren kijken.

(foto’s: Jan Koeman)

Meer weten?

Profiel Anke Haaksma

Anke Haaksma

Projectmedewerker Communicatie