Afscheid Matthijs Nijboer met symposium ‘Wijsheid, Wartaal en Wensdenken’

mei 15, 2023

Afscheid Matthijs Nijboer met symposium ‘Wijsheid, Wartaal en Wensdenken’


´Als ik iets inhoudelijks doe, dan heb ik in ieder geval nog de illusie dat jullie voor de inhoud komen en niet voor mij´,
zei hij nog met een knipoog. Maar toch ging het op donderdag 11 mei niet alleen maar over de inhoud. Integendeel, de aanleiding dat we bij elkaar kwamen was dit keer juist níet de inhoud, maar de persoon Matthijs, onze directeur die na 8 jaar afscheid nam. In de Gasfabriek in Deventer betrad hij tijdens het mini-symposium, met als titel ‘Wijsheid, Wartaal en Wensdenken’, samen met kompaan Thomas van Slobbe, nog één keer het podium.

Blijf met elkaar in gesprek
De boodschap van Matthijs? Blijf met elkaar in gesprek en wees geïnteresseerd in wat iemand beweegt, via een gesprek op het niveau van waarden (wat is natuur en duurzaamheid jouw waard, hoe belangrijk vind je het?), risicoperceptie (hoe lang vind jij dat we zo door kunnen gaan?) en belangen (wat is jouw belang en waarom?) en heb het daarbij niet gelijk over wat er moet gebeuren en wie er gelijk heeft. Want, door het gesprek te voeren vanuit deze perspectieven vind er een écht gesprek plaats, waarbij er geen sprake is van winnaars of verliezers. Deze ervaring heeft Matthijs ook bij alle tafels waar hij in de afgelopen jaren aanschoof: het eindbeeld over waar we moeten komen, verschilt vaak niet eens zoveel van elkaar.

Soms even geen zin
Thomas reageerde op Matthijs om met mildheid te kijken naar ons eigen én andermans gedrag. De scheidslijn is niet zo scherp als het lijkt: ‘We zijn vaak de goeierikken en slechterikken tegelijkertijd’, zegt Thomas. ‘Soms doen we duurzaam, maar soms ook even niet, omdat we er gewoon even geen zin in hebben’. En vanuit de politiek worden we daar ook niet altijd bij geholpen. Hij noemde het ‘Snollebollekes-politiek’, waarbij we van links naar rechts gaan. Volgens Thomas moet Natuur en Milieu Overijssel vooral de verbinder blijven tussen straat en staat, om als een veerpont beide werelden dichter bij elkaar te brengen.

De middag werd afgesloten met een borrel en flink wat dankwoorden en cadeaus voor Matthijs. Een mooie middag, maar ook een trieste. We kijken terug op heel veel mooie jaren met Matthijs als onze directeur, maar gaan hem ook missen.

Namens iedereen bij Natuur en Milieu Overijssel: bedankt voor al die jaren dat je bij ons aan het roer stond! Nu eerst een welverdiende vakantie en daarna op naar de staat, op naar het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Vlak voor zijn vertrek werd Matthijs geinterviewd door HierinSalland over zijn eigen rol, het verleden en vooral ook de toekomst van onze organisatie. Lees het interview op de website van HierinSalland.