388 bomen in Enschede, Losser, Oldenzaal en Zwolle dankzij bomenactie Groene Loper Overijssel

november 17, 2020

388 bomen in Enschede, Losser, Oldenzaal en Zwolle dankzij bomenactie Groene Loper Overijssel

Op dinsdag 17 november ontvingen maar liefst 60 bewonersinitiatieven uit Enschede, Losser, Oldenzaal en Zwolle gezamenlijk 338 bomen. Deze bomenactie is een initiatief van Groene Loper Overijssel om bij te dragen aan ‘Iedereen een boom’: 1,1 miljoen bomen in Overijssel, voor elke inwoner één. 

Bomen zijn heel belangrijk! Ze maken ons gezonder en gelukkiger. Ze maken jouw buurt en onze wereld mooier. Ze zijn het thuis van vele vogels, insecten en andere kleine dieren. En bovendien zorgen ze voor schone lucht, schaduw en droge(re) voeten na een flinke regenbui. Willen we dat zo houden, dan zijn er veel extra bomen nodig. De Groene Lopers in Enschede, Losser & Oldenzaal en Zwolle zijn hier actief mee aan de slag gegaan en gaven op dinsdag 17 november maar liefst 338 bomen aan 60 bewonersinitiatieven. Deze bomen komen dichtbij in de buurt van bewoners te staan, op een plek waar zij zich thuis voelen: in de straat, een buurttuin, op de sportclub of op het schoolplein. 

Extra bomen in Losser
Elke Groene Loper kreeg van de provincie Overijssel 110 bomen om te verdelen onder bewonersinitiatieven. In Losser was de belangstelling voor de bomenactie zo overweldigend, dat de gemeente Losser 58 extra bomen cadeau heeft gedaan. “Bomen zijn enorm belangrijk voor mens en dier, bovendien maakt het de omgeving mooier. Bomen zorgen voor schone lucht, schaduw en drogere voeten na een flinke regenbui. Daarnaast zijn bomen het thuis van vele vogels, insecten en andere kleine dieren” aldus Jaimi van Essen, wethouder van de gemeente Losser. Ook Evelien Zinkweg, wethouder van de gemeente Oldenzaal, is heel positief over meer groen in de stad. “We zijn erg blij met deze initiatieven. Niet alleen bomen, maar ook struiken en beplanting – in plaats van tegels in de tuin – dragen bij aan minder hitte in de stad en aan meer biodiversiteit. In een warme zomer is een tuin met groen al gauw 7 graden koeler dan een tuin met tegels. Zo zorgen we samen voor een groen en gezond Oldenzaal.”

Groene Loper Overijssel
Deze bomenactie is één van de activiteiten die Groene Loper Overijssel organiseert om bewoners te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Zwolle. Natuur en Milieu Overijssel zit in het coördinatieteam van Groene Loper Overijssel en ook in de lokale Groene Lopers in Enschede, Losser & Oldenzaal en Zwolle. Hierbij werkt zij nauw samen met lokale partners. Naast deze gemeenten waren er het afgelopen jaar ook bomenacties in een aantal andere gemeenten, zoals Hof van Twente, Almelo, Deventer, Hengelo en het Vechtdal.

Theo Von Piekartz deelt de bomen uit in Oldenzaal

 

Meer weten?