13 december: Webinar Uitdaagrecht

december 4, 2023

13 december: Webinar Uitdaagrecht

Op woensdag 13 december organiseren de Groene Bondgenoten* een webinar Uitdaagrecht voor groene vrijwilligers(groepen). Het Uitdaagrecht betekent dat vrijwilligers of organisaties taken van gemeente, provincie of waterschap overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Tijdens deze webinar neemt Thijs Harmsen van het Kennisnetwerk Uitdaagrecht je mee in de mogelijkheden. Hij vertelt wat het uitdaagrecht is en hoe het werkt, door zijn ervaringen en praktijkvoorbeelden te delen. Daarnaast delen we in dit webinar meer informatie over een aankomende pilot over dit onderwerp, waar initiatieven aan mee kunnen doen. De Webinar is op 13 december van 19.00 tot 20.00. Meld je aan om de zoomlink te ontvangen! Geïnteresserden kunnen zich na de Webinar ook opgeven voor de pilot Uitdaagrecht.

Het Uitdaagrecht

Bij het Uitdaagrecht (ook wel Right to Challenge genoemd) kunnen bewoners, maatschappelijke organisaties e.a. taken van gemeente, provincie of waterschap overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Het uitdaagrecht gaat wettelijk verankerd worden. Uitdagen klinkt spannend, maar veel gemeenten staan juist open voor deze ontwikkeling en zien dit als een nieuwe manier om invulling te geven aan hun participatiebeleid. Het doel is altijd om een nieuwe, positieve samenwerking te creëren tussen de gemeente (of andere overheid) en de vrijwilligers. Een leuk voorbeeld is een werkgroep van vrijwilligers die met succes de Gemeente Aalsmeer uitdaagden om het beheer van het Seringenpark over te nemen. Lees hier meer over dit voorbeeld.

In het kort

Webinar Uitdaagrecht
Spreker: Thijs Harmsen

Woensdag 13 december
19.00 – 20.00
Online via Zoom

Meld je hier aan!

 

Vervolg met pilot

Vrijwilligersgroepen die een plan hebben om hun gemeente/waterschap/provincie uit te dagen om het beheer van een locatie over te nemen kunnen zich aanmelden om mee te doen aan een pilot. Drie groepen krijgen gedurende een jaar advies en ondersteuning vanuit het project Groene Bondgenoten bij het maken van een plan en het leggen van contact met het betreffende overheidsorgaan. Groepen die mee willen doen kunnen zich na afloop van de webinar aanmelden voor de pilot. De lessen die we leren uit de pilot worden gedeeld en geborgd.

*Over de Groene Bondgenoten

De Groene Bondgenoten willen het voor vrijwilligers in het groen  makkelijker maken om elkaar te vinden. Want samen bereiken we meer! Zowel in het veld, maar zeker ook in de lokale lobby. De Groene Bondgenoten willen vrijwilligers met ecologische, juridische, organisatorische en bestuurlijke kennis te ondersteunen. Dat doen we via online tools, fysieke bijeenkomsten en advies. Deze webinar Uitdaagrecht en pilot horen hier ook bij. De Groene Bondgenoten is een project van de Vogelbescherming, Landschappen NL, IVN Natuureducatie, Soorten NL en de Natuur en Milieufederaties.

Meer weten?