Een weekend met insecten

Een weekend met insecten

3 mei 2024 - 5 mei 2024

  • Organisatie: KNNV
  • Inschrijven bij: liw@knnv.nl

Van 3 tot en met 5 mei organiseert de Landelijke Insectenwerkgroep van de natuurvereniging KNNV een weekend in Ommen. Belangstellenden die liefhebbers van insecten willen ontmoeten en samen insecten inventariseren worden uitgenodigd om mee te gaan. Vraag het programma en de kosten aan bij liw@knnv.nl.

Het programma bestaat uit met elkaar naar insecten zoeken in verschillende gebieden. Na de dodenherdenking zal Kees van Achterberg een lezing over wespen geven; het Jaar van de Wesp is hiervoor de aanleiding. Ook is er ruimte voor presentaties van leden. In de nacht worden lakens opgesteld en de insecten met lampen gelokt en gefotografeerd. Er wordt overnacht in de Repelaerhoeve in Ommen waar we in een eigen accommodatie verblijven.

De inventarisaties van insecten zal in beschermde gebieden van Staatsbosbeheer,  Natuurmonumenten en de Overijssels Landschap zijn. Alle gegevens worden met de beheerders gedeeld, die dit bij het beheer kunnen gebruiken.

Insecten zijn de soortenrijkste groep in de Nederlandse natuur. Denk daarbij aan bijen, wespen, vlinders, mieren, kevers, sprinkhanen, krekels, kakkerlakken, libellen, vliegen, muggen, wantsen, cicaden en plantenluizen. In Nederland zijn 20.000 soorten. Door dit grote aantal soorten zijn insecten in alle landschappen en biotopen aanwezig. Uit onderzoek van de KNNV afdeling Tilburg is gebleken dat de aantallen insecten de laatste 40 jaar met 75 % zijn gedaald.

Wat is en doet de LIW?

De landelijke insectenwerkgroep verenigt natuurliefhebbers en natuurbeschermers en is een onderdeel van de natuurverenging KNNV. Deze vereniging heeft als doelen: natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. In de werkgroep zijn de leden actief met natuuronderzoek, onze passie voor de natuur delen (natuureducatie)  en de natuur beschermen. Dit in de vorm van weekenden, excursies, lezingen en vragen over insecten beantwoorden. Meer informatie is te vinden op de website: LINK

Terug naar agenda

Een weekend met insecten

Wolfskuil 15, 7731 AP Ommen, Netherlands