Braakballen pluizen bij Staatsbosbeheer

Braakballen pluizen bij Staatsbosbeheer

16 februari 2020

  • Organisatie: Staatsbosbeheer
  • Inschrijven bij: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/activiteiten
  • Kosten: 3 euro
  • Website: www.staatsbosbeheer.nl

Wat eten uilen en roofvogels?

Kom zondag 16 februari braakballen uit pluizen in het BuitenCentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, 7441 GS in  Nijverdal van Staatsbosbeheer. De kosten zijn €3,– per persoon.

Uilen zijn roofvogels, die voornamelijk ’s nachts op jacht gaan. De prooidieren die ze te pakken krijgen, slokken ze volledig op. Maar haren, veren, botten en delen van insecten die niet verteerbaar zijn, moeten ze weer naar buiten werken.
Uilen braken daarom enige tijd na hun maaltijd braakballen uit. Als je zo’n braakbal vindt en uit elkaar pluist, kun je behoorlijk precies zeggen, wat de uil gegeten heeft.
Van botjes die in de braakbal teruggevonden worden, kun je weer volledige skeletjes opbouwen. Muizen zijn toch wel het hoofdgerecht voor uilen. Vaak kan je dus complete muizenskeletjes terugvinden in de braakballen.
Ze pakken echter ook weleens jonge vogels, kikkers en padden. En van de insecten die ze eten, vind je vooral pantsers terug, zoals de rugschilden van torren en kevers.

Luister naar de verhalen hoe een uil leeft, wat hij zoal eet en doet. Bekijk een opgezette uil van dichtbij. Daarna mag je een braakbal uitpluizen. Spannend om te ontdekken wat er met fijn peuterwerk allemaal uit zo’n braakbal tevoorschijn komt! Met behulp van een zoekkaart kan de  herkomst van een botje getraceerd worden!  Uiteraard is er iemand aanwezig om uitleg te geven.

Via de website van Staatsbosbeheer kan je je opgeven. Natuurlijk kan je voor of na het braakballen pluizen nog even lekker het bos in of wat drinken in het restaurant BuitenGewoon lekker. Graag tot ziens in het BuitenCentrum.

Terug naar agenda

Braakballen pluizen bij Staatsbosbeheer

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal, Netherlands