We hebben de meerderheid!?

oktober 8, 2021

We hebben de meerderheid!?

Na 6 maanden lijkt er een nieuw stadium aangebroken in de formatie. Er wordt toch nog gekeken naar een meerderheidskabinet. Het circus gaat de volgende fase in. Ooit was ik zelf politiek actief. En ik herinner me één van mijn eerste lessen, toen ik met de krapst mogelijke meerderheid triomfantelijk mijn eerste motie aangenomen zag. In de tweede termijn was het al duidelijk dat ik mijn doel zou bereiken. Dus beperkte ik mijn inbreng tot het strikt noodzakelijke.

 

Na afloop kwam een politieke veteraan naar mij toe en feliciteerde me. Maar hij vroeg zich af waarom ik in de tweede termijn niet meer had gedaan om de rest mee te krijgen. Ik antwoordde simpel: “er was toch een meerderheid.” Hij zei dat hij het als zijn democratische plicht zag om altijd te streven naar de grootst mogelijke meerderheid, natuurlijk zonder af te doen aan je idealen. Het zorgt er namelijk voor dat je blijft luisteren en verdiepen in de ander, en levert bovenal een echt democratisch debat.

 

Soms denk ik met enige weemoed terug aan mijn periode in de gemeentepolitiek. Het is zo mooi om direct kunnen bijdragen aan de gemeenschap. Om al die aankomende politici te inspireren hebben we een pamflet opgesteld voor een groene, duurzame en leefbare gemeente. Ik hoop dat dit met de grootste mogelijke meerderheid wordt aangenomen!