Verkiezingst(r)ijd

februari 7, 2019

Verkiezingst(r)ijd

Een collega van mij heeft de gewoonte om te trakteren als er verkiezingen zijn. We kunnen ons dus verheugen op een zelfgebakken appeltaart op 20 maart als er provinciale- en waterschapsverkiezingen zijn! Ik vind het een mooie manier om het feest van de democratie te vieren. Maar ook om er even serieus bij stil te staan. Want, naar wie gaat jouw stem? Wat vind jij belangrijk? Een goede keuze maken is overigens nog best lastig in een tijd waar snelle quotes en uitspraken voor de bühne dominant worden. Verkiezingen zijn iets anders dan de “The Voice Of Holland”. Minder spectaculair wellicht, maar het gaat wel om een goed bestuur voor waterschap, provincie en Eerste Kamer. 

Volksvertegenwoordiger zijn is wat mij betreft een sterk ondergewaardeerde functie. Ik heb onafhankelijk van kleur een groot respect voor mensen die zich inzetten voor het algemeen belang. Zij verdienen het serieus genomen te worden, maar tegelijkertijd moeten zij ook ons serieus nemen.

Kortom, neem even de tijd om je te verdiepen in de standpunten van de verschillende partijen. In de aanloop naar 20 maart lees ik zelf elke avond 1 partijprogramma. Een kleine moeite voor onze gezamenlijk toekomst. Ook leuk om te doen: een debat bijwonen. Je leert er onze Overijsselse volksvertegenwoordigers kennen en hoort waar hun passie en ambities liggen. Zo is er op 18 maart in Deventer een slotdebat voor de provinciale verkiezingen. Zie voor een overzicht van alle verkiezingsdebatten deze website. 

Matthijs Nijboer, directeur Natuur en Milieu Overijssel