Thomas van Slobbe: hoe we omgaan met onzekerheid

juni 7, 2023

Thomas van Slobbe: hoe we omgaan met onzekerheid

Er is geen peil op te trekken. Net als je denkt dat het een warm en droog voorjaar wordt, regent het maanden achtereen. Terwijl het in Spanje en Zuid-Frankrijk juist te droog is. En men in Italië, na maanden van droogte, nu te kampen heeft met stortregens en overstromingen. Als gevolg van klimaatverandering worden de weersomstandigheden steeds extremer. En hoe dat precies gaat, laat zich niet voorspellen. Het kan zijn dat we nu een warme zomer krijgen, maar misschien ook niet. Die onzekerheid is lastig, maar daar valt weinig aan te doen.

 

Onzekerheid, zo lijkt het wel, hoort bij het leven. Hoeveel wetenschappers en hoeveel computers ook proberen om alles zo nauwkeurig mogelijk in beeld te brengen. ‘Waar wetenschappen ooit zekerheid beloofden, zouden ze bij nader inzien niet meer te bieden hebben dan waarschijnlijkheid,’ schrijft René ten Bos in zijn boek Meteosofie. Daar worden we onrustig van.

 

Juist in een snel veranderende wereld, is het fijn om te weten waar je aan toe bent. Met wonen en werken, met gezondheid, met klimaat. We weten zeker dat er het nodige moet veranderen in onze samenleving. We lopen tegen grenzen aan. Maar hoe ziet onze toekomst er dan uit? Wordt onze leefomgeving schoner en mooier? Houden we de gevolgen van klimaatverandering binnen de perken?

 

Steeds meer mensen zetten zich in om hun eigen wijk of werk duurzamer te maken. Vaak met veel enthousiasme en gezelligheid. Dat geeft hoop. Want juist in tijden van onzekerheid moeten we het samen doen.

Profiel Thomas van Slobbe

Thomas van Slobbe

Adviseur Positionering en Betrokkenheid