Tevreden in onzekere tijden!?

juli 3, 2020

Tevreden in onzekere tijden!?

Afgelopen week las ik een opvallend onderzoek. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) peilde in april de tevredenheid van Nederlanders in het midden van de Corona-crisis. Wat bleek? De tevredenheid van Nederlanders over de samenleving piekte in die maand naar het hoogste niveau in 12 jaar. Ook het vertrouwen in de regering en in de medemens was ongekend hoog. Een mogelijke verklaring van het SCP is dat je in een crisis je eigen situatie vergelijkt met de situatie van anderen. Kortom, je referentiepunt verandert.

Tegelijkertijd vragen velen zich af hoe we de verworvenheden van deze afschuwelijke pandemie vast kunnen houden. Dat blijkt in de praktijk best lastig. In Overijssel is het bijvoorbeeld alweer even druk op de weg als vóór de crisis, terwijl velen van ons ervaarden dat je niet overal voor op pad hoeft. Ook het genieten van een dagelijks ommetje in de natuur, wat we tijdens de crisis zo waardeerden, lijkt alweer wat af te nemen.

Uit onze raadpleging bleek een grote behoefte om “groener” uit deze crisis te komen. Er werden mooie ideeën aangereikt om onze veerkracht te versterken. Ik zal me in elk geval inzetten om de lessen van de laatste tijd te gebruiken om een andere, meer sluipende crisis, de klimaatcrisis, met nog meer (groene) energie op te pakken.