Radicale ideeën…

mei 21, 2021

Radicale ideeën…

 

Bij een radicale beweging moet ik altijd als eerste denken aan krakers. Dat komt omdat ik het eerste deel van mijn jeugd in Amsterdam woonde, waar in die tijd de krakersbeweging erg actief was. En het tweede waar ik aan denk bij ‘radicalen’ is van een heel andere orde én stamt uit een heel andere periode van mijn leven: radicalen zijn binnen de chemische wereld zeer reactieve deeltjes.

 

Sinds kort is er een derde associatie voor me bijgekomen als ik het woord ‘radicalen’ hoor… een nieuwe verhouding tussen de burger en de overheid. Want ergens tussen hoop en vrees luisterde ik naar onze demissionaire minister-president. Zou er bijvoorbeeld werkelijk een pleidooi komen voor afschaffing van de democratie (behoorlijk radicaal)? Of zouden we eindelijk een echte vorm van correctieve referenda krijgen? Uiteindelijk werd noch de hoop noch de vrees werkelijkheid en bleef ik in lichte vertwijfeling achter.

 

We leven echter wel in een tijd dat radicale échte ideeën welkom zijn. Zoals bekend staan we voor grote transities willen we de aarde – en Overijssel! – een beetje fatsoenlijk willen doorgeven aan onze kinderen. Het is dus heel goed als een volgend kabinet in een regeerakkoord ergens opschrijft: “Betere (en radicale) ideeën zijn altijd welkom en we zullen serieus bekijken hoe ze bijdragen aan een mooi en duurzaam Nederland. Want wij zetten Nederland voor toekomstige generaties centraal.” Het lijken mij zinnetjes die prima passen in een bondig regeerakkoord!