Negeerakkoord?!

september 20, 2021

Negeerakkoord?!

Kort geleden deden we samen met een grote groep natuur- en milieuorganisaties de oproep om natuur serieus te nemen in het nieuwe regeerakkoord. Dit bleek namelijk geen onderdeel van de notitie Kaag en Rutte als aanzet tot een regeerakkoord. Vandaar onze gezamenlijke angst voor een negeerakkoord.

 

Ook in de meer figuurlijke zin lijkt de huidige formatie meer te werken aan een negeerakkoord dan een regeerakkoord. Na de verkiezingen zouden we volgens vele partijen snel met de urgente opgaven aan de slag gaan. Ondertussen zijn we een half jaar verder en is er weinig sprake van verbinding en werken aan een toekomstbestendig Nederland.

 

Je zou er bijna cynisch van worden. Gelukkig kreeg ik vandaag een sneakpreview van onze rapportage over de voortgang van lokale energie-initiatieven. Meer dan honderd initiatieven zijn bezig om Overijssel duurzamer te maken. Al deze mensen zetten zich dus in om lokaal duurzame energie op te wekken. Natuurlijk kunnen ook zij het niet zonder de overheid, toch is het hoopvol dat zij de grote opgave niet negeren en gewoon aan de slag. Daar krijg ik dan wél weer energie van!