Klimaatmanipulatie?!

juni 25, 2018

Klimaatmanipulatie?!

Recent las ik een boek over de effecten van de uitbarsting van de vulkaan Tambora in 1815 (De schaduw van de Tambora van Philip Droge): een aangrijpend verhaal. De gevolgen van de natuurramp laten goed zien wat de effecten van klimaatverandering kunnen zijn. Afgelopen dinsdag hadden we een bijpraatsessie over dit thema. Onze netwerkdirecteur Annie van de Pas en Heleen de Coninck (Klimaatwetenschapper, lid/co-auteur IPCC (Verenigde Naties)) vertelden ons de wetenschappelijke en beleidsmatige ontwikkeling rond klimaatverandering. In een breed gezelschap van ruim 130 politici, lokale initiatieven, overheden en bedrijven hoorde ik een schokkend verhaal dat ook ons in Overijssel raakt.

Het idee is dat we, nadat we hebben gezorgd voor deze klimaatverandering, opnieuw het roer pakken en uitgebreid zelf het klimaat gaan proberen te beheersen (climate engineering). Zo zouden we bijvoorbeeld continu met vliegtuigen zwaveldioxide in de lucht gaan verspreiden om verdere opwarming te voorkomen. We zouden dit tot in lengte van dagen moeten volhouden, want als we stoppen schiet de temperatuur op aarde acuut omhoog. Deze strategie wordt serieus als optie beschouwd in het komende rapport van het IPCC. Ik stond perplex toen ik het hoorde.

In de vakantie heb ik nieuw leesvoer op de plank liggen. Ik ga toch maar eens de ecothriller ‘Handvest antropoceen’ van onze medewerker en organisator van de bijpraatsessie Thomas van Slobbe lezen. Leest u mee? Dan weet ik zeker dat we na de vakantie weer vol energie en toewijding staan om aan de slag te gaan!

Met vriendelijke groeten,

Matthijs Nijboer, directeur Natuur en Milieu Overijssel