Je hebt mijn erewoord!

juni 9, 2020

Je hebt mijn erewoord!

Tegenwoordig hoor ik de term “erewoord” eigenlijk nooit meer. Als kind gebruikten we het regelmatig als we wilden aangeven dat we echt de waarheid spraken. Eigenlijk vind ik het wel een mooie term, maar misschien zegt dat meer over mijn leeftijd dan over de term.

De term kwam bij mij op toen ik zag waar alle recreatie in de natuur soms toe leidt. Hoewel ik het van harte toejuich dat iedereen van ons groene en mooie Overijssel geniet, zie ik ook dat er op sommige plekken totale wanorde ontstaat: al die recreanten laten soms wel erg veel sporen na.

Ik moest hierbij denken aan de erecode Wadden. Deze code is oorspronkelijk opgesteld door onder andere recreanten en natuurbeschermers. Het maakt het mogelijk om van een heel groot deel van het wad te genieten en dat doe ik dan ook geregeld. Tegelijkertijd vraagt de code ook om dit op een verantwoorde manier te doen. Deze code wordt actief uitgedragen op verschillende plekken.

Het mooie is dat met een dergelijke code het evenwicht wordt gezocht tussen regels en eigen verantwoordelijkheid. Het lijkt een beetje op de omgang met de huidige corona-crisis. Ik denk dat het mooi zou zijn om iets dergelijks ook in onze mooie Overijsselse natuurgebieden te hebben, zodat genieten en beschermen echt goed samen gaan.