Hotel Europa!

“Waarom willen we eigenlijk afreizen naar verre oorden?”, “wat denken we daar te vinden?” en “wat zegt dat over ons?”

Mathijs Nijboer, Directeur Natuur en Milieu Overijssel

juli 11, 2019

Hotel Europa!

Ik lees op dit moment Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Het leek me zo vlak voor de vakantie wel aardig om vast wat in goede sferen te komen. Hoewel er veel lijnen door het boek lopen, leest het als een pleidooi tegen toerisme. Naarstig op zoek naar een authentieke beleving verplaatsen we ons naar allerlei uithoeken in de wereld. Tegelijkertijd lijkt Europa een soort museum te worden, waarbij ons eigen Giethoorn ook een interessante rol vervuld. Ik herinner me nog dat ik in een vliegtuig een beeldschermje zag met topografische plaatsen in Nederland waarin alleen Amsterdam en Giethoorn zichtbaar waren.

Het interessante van het boek is dat het je op een andere manier laat nadenken over de drang om naar onbekende oorden af te reizen. Natuurlijk vind ik het wezenlijk dat we vliegen anders beprijzen en dat we goede treinverbindingen realiseren. Tegelijkertijd denk ik dat het goed is om de wezenlijke vragen te stellen als “waarom willen we eigenlijk afreizen naar verre oorden?”, “wat denken we daar te vinden?” en “wat zegt dat over ons?”. Best lastig merk ik zelf en geen gemakkelijke vakantieboodschap.

Toch en bovenal wens ik u een heel goede vakantie!