De donkere dagen…

november 30, 2021

De donkere dagen…

‘s Ochtends in het donker wakker worden, dat heeft voor mij iets tegennatuurlijks. De biologische klok lijkt dan meer behoefte te hebben aan een winterslaap dan een fris begin van de dag. Maar laat me eens nadenken over het nut van donkerte…

 

Onder het motto “mag het licht uit” organiseren de natuur- en milieufederaties al 17 jaar in oktober de Nacht van de Nacht. Een mooi evenement waarbij er aandacht is voor de effecten van overbodige verlichting en honderden activiteiten in het land plaatsvinden.

 

Afgelopen jaar was er een overweldigende persaandacht rondom de Nacht van de Nacht. Volgens mij heeft niet alleen een goed communicatieteam dat veroorzaakt. Ik denk dat er meer aan hand is. Onze behoefte voor natuur en rust is sinds de eerste lockdown gegroeid. En nu in dit stadium van corona zie ik opnieuw vele mensen een ommetje maken. Ik denk dat naast rust en natuur ook donkerte een eigen waarde heeft in ons leven. Dat merk ik zelf als ik met mijn jongste zoon wandel. Onze gesprekken zijn anders als we in het donker door het bos lopen. Al onze zintuigen staan op scherp om de omgeving te ervaren en ons gesprek neemt dan soms mooie en onverwachte wendingen.

 

Het schrijven van dit blog en de waardering van duisternis geeft me nieuwe energie en trekt me uit die neiging tot een winterslaap. Zo kom ik deze donkere dagen wel door…