Bouwen, bouwen en nog eens bouwen!

april 22, 2021

Bouwen, bouwen en nog eens bouwen!

 

De komende tijd gaan we steeds meer horen over het tekort aan woningen in Nederland. De huizenprijzen pieken elke maand en steeds meer mensen kunnen niet de woning vinden die aansluit bij hun wensen. En ja, ach, voor veel mensen geldt dat onze woonwensen groter zijn dan onze portemonnee. Maar als je zes ton moet betalen voor een flatje drie hoog achter, weet je dat het woningtekort echt nijpend is. En dat er de komende jaren waarschijnlijk veel woningen bij worden gebouwd. Hoe moeten deze woningen eruit zien?

 

Ik ben echter niet een projectontwikkelaar of de wethouder Wonen, maar de directeur van Natuur en Milieu Overijssel. Vanuit dat perspectief schrijf ik dit blog. Ik vind het uitermate belangrijk dat juist wij als organisatie meedenken over deze opgave. Hoe maken we onze toekomstige woningen natuurinclusief, klimaatadaptatief en circulair? Dit begint bij deze keuze wáár we deze woningen bouwen.

 

Hierbij krijg je van mij geen eendimensionaal antwoord, dat dit alleen kan in bestaand stedelijk gebied. Het zal telkens een zoektocht zijn naar een optimale mix van type woningen en locaties. Richtsnoer voor mij is de kwaliteit van de leefomgeving nu en in de toekomst. Juist aandacht voor groen is volgens mij cruciaal bij deze rode opgave.