Andere C-woorden

februari 11, 2021

Andere C-woorden

Deze nieuwsbrief gaat grotendeels over circulaire economie, kortgezegd een samenleving zonder afval. Vorige week was het de Week van de Circulaire Economie en in deze nieuwsbrief vind je een mooi overzicht van allerlei activiteiten op dat gebied. Circulaire economie blijkt een behoorlijk weerbarstig thema: afval lijkt vaak inherent aan onze leefstijl. De afgelopen decennia zijn we in andere gedaanten met dit thema aan de slag geweest. Zo was er bijvoorbeeld eerder integraal ketenbeheer en cradle-to-cradle. Ook kan ik me de discussies bij het koffieapparaat goed herinneren over wel of geen plastic bekertje. Dit ging vaak gepaard met een stevige inhoudelijke analyse waarom je wel of niet een eigen mok zou moeten gebruiken.

In deze discussies ontbreekt er volgens mij vrijwel altijd een belangrijk argument, namelijk een cultureel argument. Zolang je het gewoon vindt dat er afval ontstaat, zul je ook geneigd zijn om meer afval te produceren. Het meenemen van je eigen mok naar het koffiezetapparaat zegt onbewust ook dat je het niet normaal vindt om zomaar een plastic bekertje weg te gooien. Ik denk dat we vaak het belang van dit argument onderschatten. Zo maakt het scheiden van afval je ook bewust van de hoeveelheid afval die je produceert. Een ander mooi voorbeeld is het feit dat mensen met zonnepanelen veelal ook zuiniger zijn met elektriciteit: ze zijn zich meer bewust van hun gebruik.

In dit licht is de introductie van statiegeld op blik misschien feitelijk slechts een kleine stap richting een afvalvrije samenleving, het zorgt er wel voor dat afval steeds minder vanzelfsprekend wordt.