Valuta voor veen

Valuta voor veen

Minder CO2-uitstoot door veengebieden en een nieuw verdienmodel voor boeren. Dat zijn de doelen van het project Valuta voor Veen. In dit project zetten de Natuur en Milieufederaties van de provincies Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Friesland een koolstofbank op waar zogenaamde koolstofcredits verhandeld kunnen worden.

Boeren in veengebieden kunnen deze koolstofcredits verdienen door CO2-reducerende maatregelen te treffen op hun grond. Aangezien nat veen koolstof beter vast houdt dan droog veen, kunnen de boeren CO2-uitstoot verminderen door het waterpeil op hun perceel te verhogen. Ook bodemdaling door uitgedroogd veen kan hiermee worden tegengegaan.

Koolstofbank
Via de koolstofbank kunnen boeren hun verdiende koolstofcredits verhandelen aan bedrijven, overheden en particulieren die op vrijwillige basis hun CO2-uitstoot willen compenseren. Boeren ontvangen zo’n €300 tot €700 per hectare per jaar. De koolstofbank draagt op deze manier niet alleen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot, het betekent ook een nieuwe inkomstenbron voor boeren.

Bekijk hier de flyer!

Wil je meer weten?

Profiel Willem Seine

Willem Seine

Projectleider Natuur en Klimaatadaptatie