Ondersteuning lokale energie-initiatieven

Ondersteuning lokale energie-initiatieven

Natuur en Milieu Overijssel ondersteunt lokale energie-initiatieven. We helpen bestaande initiatieven hun realisatiekracht te vergroten, en stimuleren het ontstaan van nieuwe initiatieven. Netwerk- en kennisdeling tussen initiatieven staat hierbij centraal.

Kennis uitwisselen en ervaringen met elkaar delen: we worden er allemaal wijzer van! Daarom organiseren we vanuit het Servicepunt Lokale Energie Overijssel regelmatig avonden waarop lokale energie-initiatieven elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. Zo staat er twee keer per jaar het energiecafé op de agenda en organiseren we diverse workshops en excursies. Daarnaast versturen we elke maand een nieuwsbrief naar alle lokale initiatieven. Zo houden we de initiatieven op de hoogte van elkaars ontwikkelingen, en andere actualiteiten omtrent lokale energie. Wil jij ook de nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan aan via onderstaande button.

Ik meld me aan voor de nieuwsbrief over lokale energie!

Kennisfestival Lokale Energie Overijssel
Ieder jaar organiseren we het Kennisfestival Lokale Energie Overijssel: een dag die volledig in het teken staat van de energietransitie en de rol van lokale energie initiatieven en gemeenten in Overijssel. Tijdens het kennisfestival vindt ook de finale van de Energy Pitch plaats, een verkiezing waarbij mooie lokale energie-initiatieven in het zonnetje worden gezet.

1-op-1-ondersteuning
Voor startende initiatieven zijn er vanuit het programma Nieuwe Energie Overijssel coaches in het leven geroepen: LEI-coaches. Deze LEI-coaches zijn ervaringsdeskundigen die nieuwe initiatieven 1-op-1 ondersteunen en daarmee door de opstartfase heen helpen. Als beginnend lokaal energie-initiatief kun je kosteloos gebruik maken van deze ondersteuning, die wordt gecoördineerd door Natuur en Milieu Overijssel. Heb je interesse in ondersteuning door een LEI-coach? Neem dan contact op met Linda van IJzendoorn.

Initiatieven in de ontwikkelfase kunnen ook voor inhoudelijke ondersteuning en expertise bij Natuur en Milieu Overijssel terecht. Hiervoor nemen ze contact op met Linda van IJzendoorn. Initiatieven kunnen in deze fase ook een beroep doen op een risicodragende ontwikkelfinanciering van Energiefonds Overijssel via LEI-F. Ben je geïnteresseerd in de LEI-F en wil je meer informatie? De eerste intake en beoordeling vindt plaats door Natuur en Milieu Overijssel, partner in LEI-F, te bereiken via leif@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Expertpool Lokale Energie in Overijssel
Om lokale energie-initiatieven van specialistische ondersteuning te kunnen voorzien zetten we, samen met Energiefonds Overijssel en de alliantie Nieuwe Energie Overijssel, een ‘Expertpool Lokale Energie in Overijssel’ op. In deze Expertpool vind je een hoop expertise op het gebied van lokale energie, allemaal op één plek. Deze expertise kan variëren van juridische of fiscale kennis, tot expertise op het gebied van projectmanagement of burgerparticipatie.

Momenteel zijn we druk bezig om deze Expertpool te vullen. Daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Heb jij zelf ervaring of kennis waar andere initiatieven een beroep op kunnen doen? Of weet jij een persoon of organisatie die niet uit onze Expertpool mag ontbreken? Laat het ons weten! Meer informatie over de Expertpool en het aanmelden ervoor, vind je hier.

Lokale Energie-Initiatieven Overijssel op de kaart
Op deze kaart zijn de bij ons bekende lokale energie-initiatieven te zien. Deze initiatieven richten zich op de opwek van duurzame energie en/of besparingsmaatregelen.
Naar de kaart

Zonnepark De Groene Weuste

Dankzij zonnepark de Groene Weuste profiteren 1.300 gezinnen in Wierden van lokale groene energie. Het zonnepark is een lokaal initiatief van Stichting Duurzame Energie Wierden–Enter.

Waar ligt jullie behoefte?
Om de ondersteuning zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de hulpvraag, zijn we continu aan het kijken waar de behoeftes van lokale energie-initiatieven liggen. Hiervoor kunnen we de inbreng van de initiatieven goed gebruiken! Dus, heeft jouw initiatief een hulpvraag of goede suggestie? Deel die dan met ons via info@natuurenmilieuoverijssel.nl of (038) 4250960.

Meer informatie over Overijsselse initiatieven

Wil je meer weten?