Workshop broeihoop maken voor de ringslang

november 13, 2020

Workshop broeihoop maken voor de ringslang

Kom jij weleens een Ringslang tegen? Als je in waterrijk gebied woont, misschien wel. Vroeger kwam deze voor mensen onschuldige slang veel voor in waterrijke gebieden. De Ringslang is voor voedsel afhankelijk van grotere doorgaande watergangen. Ook moet er begroeiing langs de oevers beschikbaar zijn om te schuilen. Maar omdat we ons land zo netjes onderhouden, heeft deze slang het moeilijk. De plekken om zich te verstoppen en eieren te leggen worden steeds minder. We willen deze slang graag ‘een handje’ helpen door het aanleggen van broeihopen. Hier kunnen ze hun eieren in leggen of een overwinteringsplek in vinden. Doe je mee?

In maart organiseren de provincie Overijssel en Landschap Overijssel op drie verschillende locaties in Overijssel een workshop van zo’n 2,5u. Eerst vertellen zij van alles over de ringslang en hoe je een goede broeihoop maakt. Daarna ga je samen met de andere deelnemers aan de slag om er één te maken. Wil jij ook meedoen? Meld je nu aan!

De workshoplocaties zijn:

  • 5 maart 2021 in Hoonhorst om 14 uur aan de Zwarteweg 15
  • 6 maart 2021 in buurtschap Nederland om 10.30 uur, kruising Waterkeringpad/Veldhuisweg
  • 12 maart 2021 in Raalte om 14 uur aan de Kanaaldijk Oostzijde 29
  • 19 maart 2021 in Hoonhorst om 14 uur aan de Zwarteweg 15

In de speciale brochure over de Ringslang en het aanleggen van een broeihoop kun je alvast inspiratie opdoen. Zo kun je zelf al aan de slag gaan!

Natuur voor Elkaar
Deze workshop wordt georganiseerd vanuit het programma Natuur voor Elkaar. Dit programma is een samenwerkingsverband binnen Overijssel waarin vele organisaties de handen ineen hebben geslagen om mens en natuur weer dichterbij elkaar te brengen. Zo zijn de afgelopen 2,5 jaar schoolpleinen vergroend, stenen uit voortuinen gehaald, is er een BiodiFestival georganiseerd en is een prijs toegekend aanondernemers die een vergroenend idee hadden. Nog vele andere mooie projecten zijn volbracht, lopen nog of staan in de steigers om opgepakt te worden. Natuur en Milieu Overijssel is partner van Natuur voor Elkaar.

Aandachtsoorten
Provincie Overijssel heeft 114 aandachtsoorten aangewezen. Dit zijn planten en dieren die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Het gaat om soorten waar het niet goed mee gaat en die binnen bestaande beschermingsmaatregelen onvoldoende of niet aan bod komen. De Ringslang is er hier één van. Deze slang heeft het moeilijk doordat schuilplaatsen en plekken om eieren af te zetten, schaars zijn. Nederland wordt te netjes onderhouden en daar heeft de Ringslang last van. Tijd om deze mooie en ongevaarlijke slang een ‘handje’ te helpen.