Vrijwilligerswerk helpen een handje bij het beheer van Zalkerbos 

juni 21, 2023

Vrijwilligerswerk helpen een handje bij het beheer van Zalkerbos

Halverwege april is de eerste stap gezet om het Zalkerbos te verbeteren. Daarvoor werkte Lodewijk van Kemenade, bosexpert, samen met onder andere vrijwilligers uit Zalk. In totaal hebben 10 vrijwilligers hiervoor zich ingezet. Dank jullie wel daarvoor! Ook werkten 2 gemeentewerkers en 8 medewerkers van groenbedrijf Impact mee.

Esdoorns eruit…

Zij ringden een groot deel van de Noorse esdoorns. Deze bomen groeien snel en overgroeien de eeuwenoude hakhoutstoven die daardoor kunnen sterven. De vrijwilligers en medewerkers hebben de bomen geringd, die eruit mogen. Dat ringen is het volledig afschillen van de bast rondom de stam van de boom. De boom sterft dan geleidelijk af.

… om ruimte te geven aan iepen

Door de esdoorns te laten afsterven komt er steeds meer ruimte en licht zodat er groeiruimte komt voor de iepen en essen die thuishoren in het hardhoutooibos. Die groeiruimte ontstaat geleidelijk, omdat de esdoorns ook geleidelijk afsterven. Dit is goed voor de bosontwikkeling: zo hebben de blijvende bomen tijd om zich aan te passen en zo blijft het bosklimaat in stand. De esdoorns gaan dood en kunnen nog jaren als stam in het bos staan. Als er weer een perceel afgezet wordt, worden de dode stammen omgezaagd, net als de uitlopers van de stobben.

Een flinke klus

Het was hard doorwerken om alle bomen te ringen. Gelukkig was er een gezellige sfeer en is de klus voor nu geklaard. Lodewijk is erg positief over het vrijwilligerswerk: “Ik vind het heel mooi om met een groep mensen in betrekkelijk korte tijd zoveel voor elkaar te krijgen. Hiervan knapt het Zalkerbos enorm op en de natuurwaarde wordt groter. We hebben voorkomen dat een groot deel van het bijzondere bos verandert in esdoornbos zonder bijzondere natuurwaarde.”

Vervolg

Op dit moment zijn we druk bezig om een beheer- en onderhoudsplan te ontwikkelen. Daarin maken we afspraken met de grondeigenaren over het toekomstige beheer van het bos (en overigens ook de graslanden). Eén van de volgende klussen is het uittrekken van jonge esdoorns. Ook daarvoor zijn vrijwilligers hard nodig. Vele handen maken licht werk!  

 

Foto’s: www.wildebomen.nl   

Meer weten?

Profiel Anne-Floor Zuurbier

Anne-Floor Zuurbier

Projectleider Natuur & Gebiedsprocessen