Vlinder- en kruidentellers gezocht!

februari 24, 2021

Vlinder- en kruidentellers gezocht!

In omgeving Heino, Raalte en Wijhe

Hoe is het gesteld met het aantal vlinders op het boerenland? En hoeveel verschillende kruiden kom je er tegen? Voor het project LandvanWaarde zijn we bij Natuur en Milieu Overijssel op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen antwoord te geven op deze vragen.  

Steeds meer boeren zetten zich in om de biodiversiteit op hun land te vergroten. Dat zien we graag! Zo ook de boeren uit het project LandvanWaarde: zij reserveren een bepaald deel van hun land om de biodiversiteit een flinke boost te geven. Deze boeren zijn heel benieuwd wat het effect is van hun maatregelen. Help jij ons om dit in kaart te brengen?

Kleine Vuurvlinder gefotografeerd door Emilio Metting (de Vlinderfotograaf) tijdens de monitoring voor LandvanWaarde

 

Wat doen de vrijwilligers?
De vrijwilligers monitoren het aantal vlinders en kruiden op een stuk boerenland. Om de aantallen goed in kaart te brengen gaan de vrijwilligers vanaf begin april tot en met september elke week het land op om de vlinders en de verschillende soorten kruiden te tellen. Als het zonnetje schijnt tenminste, anders laten de vlinders zich niet zien. Los van de reistijd duurt het monitoren ongeveer 1 à 2 uur per keer. Je monitort altijd in twee- of drietallen.

Periode en locatie
In dit project wordt gemonitord tussen begin april en eind september. Het monitoren gebeurt in vier gebieden in de omgeving van Heino, Raalte en Wijhe. Elk vrijwilligers duo of trio verzorgt de monitoring in één van deze vier gebieden. We sluiten het telseizoen af met een bijeenkomst waar we alle resultaten samenbrengen, en proberen een advies te formuleren om de biodiversiteit in de telgebieden (nog meer) te stimuleren.

Vrijwilligers Cor & Pieternel monitoren voor LandvanWaarde

 

Kennis en vaardigheden
Zowel ervaren als onervaren vlinder- en kruidentellers zijn van harte welkom om mee te helpen aan het monitorproject. Om iedereen met dezelfde basiskennis op pad te kunnen sturen, organiseren we op donderdag18 maart om 19:30 een digitale startbijeenkomst waar we de basis van het monitoren behandelen. Bij het indelen van de duo’s houden we bovendien rekening met kennis en ervaring.

Interesse?
Vind jij de biodiversiteit op het boerenland ook belangrijk? Heb jij kennis over vlinders of planten en deel je die graag? Of lijkt het je gewoon lekker om met mooi weer uit te waaien op het boerenland? Dan zoeken we jou! Voor aanmelden of vragen neem je contact op met Ilse Jansen via jansen@natuurenmilieuoverijssel.nl of 06 498 76 798.

LandvanWaarde
Binnen het project LandvanWaarde zoeken we een nieuwe vorm waarbij natuur, landschap en biodiversiteit daadwerkelijk onderdeel kunnen worden van de bedrijfsvoering van melkveebedrijven.

30 boeren in Salland-Noord hebben via LandvanWaarde een bedrijfsnatuurplan opgesteld. Dat plan voeren ze de komende jaren uit. Op 5 tot 10% van hun landerijen nemen ze specifieke maatregelen voor meer biodiversiteit. Denk daarbij aan het de aanleg en het beheer van poelen, bomenrijen, bloemenstroken en kruidenrijke percelen of randen.

 

Meer weten?

Profiel Ilse Jansen

Ilse Jansen

Projectmedewerker Educatie & Communicatie

(038) 4250978 E-mail LinkedIn