Groene tuinen? Tuincoaches!

april 11, 2022

Groene tuinen? Tuincoaches!

Gemeenten worden steeds actiever op het vlak van klimaatadaptatie en biodiversiteit. Nu heb je als gemeente veel invloed op de openbare ruimte. Maar hoe krijg je de inwoners zo ver dat ze het belang inzien van ont-tegelen en meer beplanting in de tuin? In de gemeenten Enschede en Raalte voeren we een pilot uit met de inzet van ’tuincoaches’. Ongeveer 35 enthousiaste vrijwilligers zijn opgeleid tot tuincoach. Zij gaan bewoners op een laagdrempelige wijze informeren over het belang van een groene tuin en hen adviseren en verleiden hun tuin te vergroenen.

 

Verleiden? Goed luisteren en een goede timing

De tuincoaches hebben een korte training gehad over het belang van vergroening van de tuin en hoe je mensen kunt verleiden tot meer groen in de tuin. Goed luisteren naar de wensen van de bewoners en daarop inspelen is van groot belang. Daarnaast is een goede timing ook belangrijk. Immers, als mensen net hun tuin hebben ingericht ben je te laat. Vandaar dat de tuincoaches vooral in actie komen op de ‘natuurlijke’ momenten. Bijvoorbeeld: als de riolering wordt vervangen en de straat en de tuinen van de bewoners op de kop worden gezet. Bij de planvorming kunnen tuincoaches tijdens een bewonersbijeenkomst aanwezig zijn en mensen adviseren over de tuininrichting.

 

Hoe verleiden we bewoners in de nieuwbouw?

Timing is ook van groot belang bij de aanleg van een nieuwbouwwijk. Het is aan de projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties  om vanaf het begin de toekomstige bewoners mee te nemen. Er is een mooi stappenplan daarvoor ontwikkeld. De tuincoaches krijgen hier ook een rol. Zo geven ze tijdens een bewonersbijeenkomst een korte presentatie over het belang van een groene tuin en bieden ze een gratis tuinadvies aan. Voor gemeenten in Overijssel is een onlangs een speciale flyer ontwikkeld te gebruiken richting toekomstige bewoners van nieuwbouw.

 

Bekijk de flyer voor groene tuinen