Stichting Goede Buren Olst wint Kringlogo 2024 voor beste Circulaire Burgerinitiatief van Overijssel

maart 13, 2024

Stichting Goede Buren Olst wint prijs voor beste Circulaire Burgerinitiatief van Overijssel 

Vandaag mocht collega Ilse Postma in Overijssel de felbegeerde Kringlogo-prijs uitreiken aan het meest circulaire burgerinitiatief van 2024: Stichting Goede Buren Olst. Tijdens de Week van de Circulaire economie zetten wij op deze manier een inspirerend burgerinitiatief feestelijk in het zonnetje. Goede Buren Olst ontving een mooie wisseltrofee, gemaakt van resthout, als symbool voor hun toewijding aan de circulaire samenleving. Bovendien mogen ze een jaar lang het speciaal voor hen ontworpen Kringlogo dragen, als erkenning van hun voorbeeldrol in een circulaire samenleving. 

Van de zes inzendingen viel Stichting Goede Buren Olst in Overijssel extra op in de ogen van de jury. De stichting huurt een winkelruimte in Olst waar verschillende initiatieven elkaar versterken: een Soepcafé, een Repaircafé, een tweedehands kleding- en speelgoedzaak voor een goed doel en een goedbezochte stamtafel, een verkooppunt voor biologische groente uit de buurt, verpakkingsloos winkelen van droogwaren, Energieadvies, Rok ’n Ruil (kledingruil) en meterverhuur aan lokale hobbyisten en producenten die hun duurzame producten “zonder kilometers” willen verkopen. Stichting Goede Buren Olst kenmerkt zich door haar creativiteit. Doordat alles in de ruimte op wielen staat, kan de ruimte op veel verschillende manieren benut worden. Zo kunnen de verschillende circulaire initiatieven zonder moeite gecombineerd worden. Goede Buren Olst wordt gerund door zo’n zestig vrijwilligers.  

“Door de actieve samenwerking en kruisbestuiving tussen de verschillende initiatieven wordt het algeheel versterkt bij Stichting Goede Buren Olst. Dit toont aan hoe samenwerking en diversiteit leiden tot een succesvolle en veerkrachtige aanpak van duurzaamheid binnen de buurt.”

Juryrapport Kringlogoprijs

De wisseltrofee werd door de winnaar van vorig jaar, LETS Zwolle Ruilkring, overgedragen aan Stichting Goede Buren Olst en in ontvangst genomen door Paul Hendriksen en Martha Beeker.  

 

 

Een bekroning voor de vrijwilligers

Martha Beeker en Paul Hendriksen zijn blij met de erkenning: “Na een periode van opbouwen zijn we nu initiatief dat zijn waarde echt bewezen heeft en daar zijn wij supertrots op. We zijn als initiatief nu volwassen. Ook de grote groep mensen die hierbij betrokken is en de draagvlak in het dorp en daarbuiten. Het is mooi om het op deze manier publiciteit te geven en een bekroning voor de vrijwilligers die alles draaien, zonder deze mensen kan het niet.” zeggen zijn namens het initiatief.  

Het winnen van het Kringlogo en de erkenning als beste circulaire burgerinitiatief van Overijssel zal Stichting Goede Buren Olst helpen anderen te inspireren en aan te moedigen om ook circulaire initiatieven te ontplooien. Als Natuur en Milieu Overijssel geloven we in de kracht van burgerinitiatieven om positieve verandering teweeg te brengen. Stichting Goede Buren Olst is een voorbeeld van hoe individuen een verschil kunnen maken en bijdragen aan een duurzamere  leefomgeving.

Wil je meer informatie over Stichting Goede Buren Olst?

Bekijk dan de website

maart 13, 2024

Een circulaire samenleving in Overijssel

De omslag naar een circulaire economie vraagt om een actieve deelname van burgers. Het is een beweging die gedreven wordt door mensen die niet wachten op verandering, maar deze zelf tot stand brengen. Gelukkig telt Overijssel vele van deze circulaire burgers, waarvan sommigen hun eigen burgerinitiatieven hebben opgezet. Met behulp van bijvoorbeeld het Servicepunt Circulair kunnen consumenten en ondernemers ook de stap zetten binnen deze circulaire beweging. 

Om de kracht van deze burgerbeweging te laten zien, zet Natuur en Milieu Overijssel ieder jaar een vooruitstrevend burgerinitiatief in de schijnwerpers. Initiatieven konden zich opgeven voor de prijs, waarna een vakjury het meest indrukwekkende initiatief tot winnaar uit heeft geroepen. Onder de zes genomineerden voor de burgerinitiatievenprijs in Overijssel waren dit jaar inspirerende initiatieven te vinden, zoals een Repair Café, woondeelconcept, een kledingbieb en een weggeefwinkel. Een mooie verzameling van initiatieven die Overijssel dichterbij een circulaire samenleving brengen. 

Meer weten?

Profiel Ilse Postma

Ilse Postma

Projectmedewerker Circulaire Economie