Samen timmeren aan een bio-economie in het project AllThings.bioPRO

oktober 7, 2020

Samen timmeren aan een bio-economie in het project AllThings.bioPRO

In september was de digitale aftrap van het Europese project AllThings.bioPRO. In dit project gaan de Natuur en Milieufederaties, samen met 13 Europese partners, aan de slag om de bio-economie aan terrein te laten winnen op de fossiele samenleving.

In een bio-economie krijgen plantenresten, maisafval of bamboepulp een tweede leven als bijvoorbeeld een boterhamzakje of shampoofles. Daar kijk je misschien even wat gek van op, maar het is wél de toekomst. Onze huidige economie, die draait op fossiele brandstoffen, is namelijk niet houdbaar: onze bronnen raken op, en onze planeet raakt vervuild. Een bio-economie waar we onze grondstoffen uit biomassa halen, heeft meer kans van slagen. Maar dan moeten we het wel goed inrichten met z’n allen.

Co-creatie met burgerpanels
De wensen, behoeften en gewoontes van inwoners spelen een enorme rol in de vormgeving van zo’n bio-economie. Hoog tijd dus om ze hier actief bij te betrekken. En dat is precies wat er gebeurt in AllThings.bioPRO: in samenwerking met burgerpanels ontwikkelen we een Serious Game én een smartphone app over bio-economie. De app én de game halen informatie op die gebruikt wordt om de bio-economie verder te ontwikkelen. Tegelijkertijd moeten de game en app gebruikers gaan informeren over de bio-economie: welke uit biomassa gemaakte alternatieven zijn er nu voor producten die gemaakt zijn van fossiele grondstoffen en welke keuze kan ik daarin dan maken?

Voedselverpakkingen
Er komen vier thema’s voorbij in de game en in de app: voedselverpakkingen van biomassa, duurzame mode, duurzame producten van biomassa voor kinderen en scholen, en banen en carrières in de bio-economie. Er wordt in vier Europese landen door acht verschillende burgerpanels en expertgroepen gewerkt aan deze thema’s. In Nederland gaan de Natuur en Milieufederaties samen met inwoners aan de slag met het thema voedselverpakkingen.  In een later stadium komen er ook Nederlandse experts aan tafel om samen met de burgerpanels de game en app verder te ontwikkelen.

Meedoen?
Heb je interesse om plaats te nemen in een van de burgerpanels? Laat het weten! Stuur een mail naar Ilse Jansen op Jansen@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Meer weten?

Profiel Ilse Jansen

Ilse Jansen

Projectmedewerker Educatie & Communicatie