Overijssel stelt 50.000 euro beschikbaar voor klimplanten op openbare plekken

juni 21, 2023

Overijssel stelt 50.000 euro beschikbaar voor klimplanten op openbare plekken

Provincie Overijssel stelt 50.000 euro beschikbaar voor de jaarlijkse vergroeningsactie van Groene Loper Overijssel. In de actie ‘Van Boven en Onder GOED’ staan dit jaar klimplanten en het bodemleven centraal. Bewoners kunnen gratis, of tegen een kleine vergoeding, klimplanten en bodemverbeteraar aanvragen bij acht Groene Lopers & drie gemeenten zonder Groene Loper in de provincie. Met de actie geven de Groene Lopers, samen met provincie Overijssel, een impuls aan de biodiversiteit in de provincie.

Van Boven en Onder GOED

‘Dit jaar gaan we de hoogte in. We zien dat heel veel muren en schuttingen kaal zijn en niet worden benut voor vergroening. Zonde, want een groene gevel ziet er echt heel anders uit. En het zorgt ook nog eens voor verkoeling tijdens warme zomermaanden’, zegt Hannelore Börger van het kernteam Groene Loper Overijssel. ‘Naast bovengrondse vergroening vragen we met deze actie ook aandacht voor een gezonde bodem. Zo zorg je niet alleen voor meer levende natuur boven de grond, maar ook daaronder. Daarom krijgen bewoners mooie klimmers en andere planten mee, én bodemverbeteraar. Zo wordt het echt ‘Van Boven en Onder GOED’.

Acht Groene Lopers & drie gemeenten

De financiering wordt verdeeld onder acht lokale Groene Lopers en drie gemeenten zonder Groene Loper die graag aanhaken bij deze jaarlijkse actie. De verschillende Groene Lopers organiseren ieder een eigen actie voor en door actieve groene buurtbewoners. Lokaal is de meeste kennis over waar de kansen liggen voor het versterken van de biodiversiteit. Ook wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van beplanting die van oorsprong in Overijssel voorkomt. Om zo de biodiversiteit echt een handje te helpen. Rond Burendag in september worden de klimplanten uitgedeeld en kan iedereen in zijn/haar buurt aan de slag.

Groene Loper Overijssel

Groene Loper Overijssel stimuleert, verbindt en versterkt deze buurtinitiatieven om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij natuur, landschap en biodiversiteit. Het idee daarachter is dat mensen die een actieve rol hebben bij het ‘groen’ in hun directe omgeving, zorgzamer omgaan met natuur en landschap. Groene Loper Overijssel is onderdeel van het programma Natuur voor Elkaar. Samenwerkende partners binnen Groene Loper Overijssel zijn provincie Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, IVN Overijssel en 12 gemeenten. 

Ook aan de slag met verticaal groen met jouw buren?

Er zijn Groene Lopers in de gemeenten Almelo, Deventer, Enschede, Hof van Twente, Kampen, Losser-Oldenzaal, Vechtdal en Zwolle. Gemeente Zwartewaterland en Raalte doen ook mee. De acties worden door veel lopers op de eigen Facebookpagina gedeeld. Of kijk op www.groeneloperoverijssel.nl.

Meer weten?