Ontwerpcursus voedselbossen in 2021 van start

maart 8, 2021

Ontwerpcursus voedselbossen in 2021 van start

Voedselbossen staan volop in de belangstelling. De tijd is rijp om in Overijssel voedselbossen te leren ontwerpen die eeuwenlang meegaan. In mei 2021 start er een nieuwe Ontwerpcursus Voedselbos in Overijssel. Deze is bedoeld voor mensen met een plek voor een voedselbos, en de motivatie om zich grondig voor te bereiden.

In de cursus krijgen deelnemers inhoudelijke input uit diverse kennisterreinen en worden zij uitgedaagd om observaties te doen en keuzes te maken voor hun eigen plek. Met de blik van ervaren docenten, en spiegeling van elkaar, krijgen ze grip op hun dromen en ambities voor een rijk en productief voedselbos. De ontwerpcursus staat open voor deelnemers die een stuk land in eigendom of in gebruik hebben. Wie zelf niet zo’n plek heeft, kan zich met een ander initiatief verbinden en op die basis deelnemen. Het cursustraject omvat vijf cursusdagen op verschillende locaties in provincie Overijssel, inclusief een excursie naar het bekende voedselbos Ketelbroek in Groesbeek (Gld). Rondleiding door Wouter van Eck.

Verzoening natuur en landbouw
Natuur en landbouw zijn twee verschillende werelden geworden, maar in een voedselbos verzoenen we die weer met elkaar. We ontwerpen het namelijk als een levend systeem met een hoge diversiteit aan bomen en struiken waarvan we voedsel kunnen oogsten: allerlei fruit en noten, maar ook zaden, bloemen, bladeren, scheuten en paddestoelen. Daarnaast bouwt een voedselbos een blijvend gezonde bodem op, die als een spons veel water opneemt en afstaat. Bovendien vangt het veel fijnstof op, en legt het CO2 vast in biomassa. Ook kunnen we een voedselbos waarde geven voor educatie en beleving.

Bekijk hier de flyer met meer informatie over data, tijden en kosten. Aanmelden kan via deze link.

De ontwerpcursus wordt aangeboden door Green Deal Voedselbossen. De cursus wordt gegeven door Martijn Aalbrecht. Voor meer informatie zie www.devoedselboss.nl

Meer weten?

Profiel Peter Adema

Peter Adema

Projectleider Bomen, Groene Vrijwilligers en Gezondheid