Ontwerp je eigen voedselbos

mei 25, 2020

Ontwerp je eigen voedselbos

In juni 2020 start de tweede Ontwerpcursus Voedselbos in Overijssel. Deze is bedoeld voor mensen die een voedselbos willen aanleggen en hier ook plek voor hebben. In deze cursus leer je wat er precies bij komt kijken en doe je inspiratie op bij andere voedselbossen. Vervolgens ga je aan de slag met het inrichten van jouw eigen voedselbos. Je krijgt hulp van ervaren docenten en de andere deelnemers om er een rijk en productief voedselbos van te maken.

Verzoening natuur en landbouw
Natuur en landbouw zijn twee verschillende werelden geworden, maar in een voedselbos verzoenen we die weer met elkaar. We ontwerpen het namelijk als een levend systeem met een hoge diversiteit aan bomen en struiken waarvan we voedsel kunnen oogsten: allerlei fruit en noten, maar ook zaden, bloemen, bladeren, scheuten en paddestoelen. Daarnaast bouwt een voedselbos een blijvend gezonde bodem op, die als een spons veel water opneemt en afstaat. Ook vangt het veel fijnstof op en legt het CO2 vast in biomassa.

Ontwerpcursus Voedselbos
De ontwerpcursus staat open voor deelnemers die een stuk land van minimaal 0,5 hectare in eigendom of in gebruik hebben of verbonden zijn aan een voedselbosinitiatief. De cursus bestaat uit vijf dagen op verschillende locaties in provincie Overijssel, inclusief een excursie naar het bekende voedselbos Ketelbroek in Groesbeek (Gelderland).

Werkplaats Voedselbossen Oost organiseert de cursus. De cursus wordt gegeven door Martijn Aalbrecht en Malika Cieremans. Natuur en Milieu Overijssel, Stichting Voedselbosbouw Nederland en de Werkplaats Voedselbossen ondersteunen de cursus.

Kijk hier voor meer informatie over de data, de kosten en een aanmeldlink.

Meer weten?

Profiel Peter Adema

Peter Adema

Projectleider Bomen, Groene Vrijwilligers en Gezondheid

Blijf op de hoogte van NMO en meld je aan voor onze nieuwsbrief!