Nieuwe subsidie om samen met je buurt bomen te planten

februari 1, 2023

Nieuwe subsidie om samen met je buurt bomen te planten

Wie samen met buren, vrienden of collega’s de omgeving wil vergroenen door bomen te planten in de straat, openbare tuinen of andere publieke plekken, hoeft dat niet uit eigen zak te betalen! De provincie Overijssel stelde eerder dit jaar de subsidie ‘Kleinschalige aanplant’ van bomen open, waar kleine plant-projecten mee betaald kunnen worden. Ben jij een enthousiaste bomenplanter? Wees er dan snel bij! De subsidieregeling geldt nog tot 1 maart.

Een boom is een soort levende airco die door haar schaduw en door het verdampen van water zorgt voor een heerlijk verkoelend effect in de warme zomer maanden. Regent het flink? Dan kan een volwassen boom wel tot 400 liter water vasthouden, zodat de kelders bij de mensen thuis niet zo snel zullen overstromen. En dan hebben we het nog geen eens gehad over de veelheid aan insecten en vogels die een boom kunnen gebruiken als restaurant, hotel of hangplek. Bovendien knapt elke straat of publieke tuin enorm op met een aantal mooie bomen. Kortom; een boom planten is hartstikke logisch om te doen! Maar…, wie gaat dat betalen?

Subsidie om bomen te planten

Om de financiële drempel weg te nemen bomen te planten heeft de provincie Overijssel in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel en Landschap Overijssel de subsidieregeling ‘Kleinschalige aanplant’ in het leven geroepen. De regeling is speciaal voor groene buurtinitiatieven, buurtschappen, verenigingen die een eigen terrein beheren, zorginstellingen met een (semi-) openbare tuin en (gemeentelijke) adoptietuinen waar (fruit-) bomen geplant mogen worden. Oftewel: voor iedereen die samen met buren, vrienden of collega’s de omgeving wil vergroenen met bomen. De subsidie bedraagt maximaal €300,- en gebruik je voor de aanschaf van bomen én de bijbehorende palen en banden ter ondersteuning van de bomen.

Zo voeren we met zijn allen de motie ‘Iedereen een Boom’ van de Provinciale Staten uit: plant één boom per inwoner van Overijssel. Dat zijn er dus 1,1 miljoen in totaal!

Planten maar!
Sta jij al klaar met schop en werkhandschoenen en kun je niet wachten om een aantal bomen een plekje te geven bij jou in de buurt? Neem dan gauw een kijkje op de site van Groen Bezig voor meer informatie over de subsidieregeling en hoe je deze aan kunt vragen. Vraag snel aan, want de regeling is nog maar 1 maandje geldig, tot 1 maart.

Ga direct naar de subsidiepagina!

Meer weten?

Profiel Peter Adema

Peter Adema

Projectleider Bomen, Groene Vrijwilligers en Gezondheid