Natuurinitiatieven van vrijwilligers

april 22, 2021

Natuurinitiatieven van vrijwilligers in het zonnetje – verplaatst naar september

 

Op verschillende plaatsen in Overijssel zijn vrijwilligers bezig met het maken van plannen en beheren van een stuk natuur. Harde werkers die zo nu en dan wat aandacht verdienen. Dus willen we iets organiseren om deze initiatieven aan de rest van Overijssel te laten zien. Hoe doen we dat? We organiseren een open dag langs een aantal mooie natuurinitiatieven zodat bewoners hiermee kennis kunnen maken. Dat doen we in september met een leuke fietsroute.

 

In eerste instantie planden we deze fietsdag op 22 mei, daarna op 19 juni.  Helaas zorgen het coronavirus en de bijbehorende beperkingen er nog steeds voor dat de fietsdag niet kan plaatsvinden zoals we dat voor ogen hebben. Daarom hebben we besloten deze open dag na de zomer te organiseren. Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor de exacte datum. 

 

Alvast een voorproefje: het Landje van Niets in Deventer…

Een natuurparel voor vogels, vlinders, libellen en amfibieën. Dat is wat de buurtbewoners van de wijk De Vijfhoek realiseren. Een groepje schapen zorgen voor lichte begrazing, in een bijenkast maken mensvriendelijke bijen honing uit de nectar van alle bloemen in de buurt. Laten we eens kijken hoe alles dit voorjaar weer tot bloei komt.

 

… en het prachtige Varsenerveld bij Ommen

Een klein stukje natte heide vormt een restant van wat eens een onmetelijk veengebied was. In 1998 besloot Henk Ruiter dat dit natuurgebied behouden moest blijven en te voorkomen dat het dicht zou groeien tot bos. Inmiddels beheert hij samen met een betrokken vrijwilligersgroep al ruim 20 jaar dit prachtige Varsenerveld. Daardoor is de oorspronkelijke kenmerkende soortenrijkdom bijna volledig teruggekeerd. Een plek om te koesteren én te bewonderen.

 

In september fietsen langs mooie natuurinitiatieven? Abonneer je op de nieuwsbrief!

Ken jij een mooi natuurinitiatief dat niet op deze dag mag ontbreken? Dat kan zowel in de uitvoering als in het beheer zijn. Neem dan contact op met Wendy. En beheer je geen natuurinitiatief, maar ben je wel nieuwsgierig? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Meer weten?

Profiel Wendy Oude Vrielink

Wendy Oude Vrielink

Projectleider Energie & Duurzaamheid