Meer dan 1200 mensen beleefden stilte en duisternis tijdens de Nacht van de Nacht

november 8, 2023

Meer dan 1200 mensen beleefden stilte en duisternis tijdens de Nacht van de Nacht

Op 28 oktober werd voor alweer de 19e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht doen we de lichten uit om stil te staan bij de schoonheid van de nacht: als het stil en donker is, beleef je je omgeving heel anders! Bovendien is een donkere nacht beter voor mens en dier. Op 18 verschillende plekken in Overijssel werden activiteiten georganiseerd en deze activiteiten trokken maar liefst 1200 bezoekers. Ook deden verschillende gemeenten, bedrijven en gezinnen het licht uit. We kijken terug op een zeer geslaagde Nacht!

In dit artikel lichten we een aantal activiteiten uit.

Boswandeling in Hardenberg

Jos Kloppenburg, boswachter publiek, Staatsbosbeheer Vechtdal: “Om 20.00 uur vertrok ik met 19 deelnemers voor een wandeling door een gedeelte van de boswachterij Hardenberg, waar je normaal gesproken niet mag komen tussen zonsondergang en zonsopkomst. De volle maan was er al en die zou tot het eind, rond 22.00 uur, ons pad blijven beschijnen. Een zaklantaarn was daardoor amper nodig. Op verschillende plekken stonden we stil om te genieten van de contouren van het bos en de schittering op het spiegelend water van de Haarplas met het idyllisch bruggetje. En passant gaf ik de deelnemers informatie over het bos, een stukje beheer en de dieren die er leven. En bij volle maan hoort natuurlijk het mysterieuze geluid van een bosuil. Met een kort foefje heb ik die weten te activeren. Dichterbij gekomen was die naast het pad zeer goed te beluisteren. Ter afsluiting vertolkte ik het toepasselijke lied van Boudewijn de groot: ‘Onderweg’.”

Deventer op hoogte

Inge van Deventer Wandelinge: “Vlak voor zonsondergang beklommen we de Lebuinustoren in Deventer. Terwijl de torenwachter ons informeerde over de geschiedenis en hetgeen er te zien is, ging de zon onder en kwam de volle maan tevoorschijn. Aansluitend zijn we in het donker door de Deventer steegjes gelopen. Onderweg heb ik de deelnemers verteld over de algemene geschiedenis van de stad. Hoe het leven was in de stad en welke vijanden er van buitenaf waren. Deze combi van het beklimmen van de toren en de Deventer steegjeswandeling was  dat het binnen 24 uur uitverkocht. We denken nu ook aan een een zonsopkomst- of vollemaanbeklimming en -wandeling.

 

Belevenistocht bij de Veldschuur in Rouveen

Ruim 100 mensen hebben de belevenistocht gelopen. In het donker liepen mensen een route waarbij ze onderweg verschillende dingen tegen kwamen die te maken hadden met horen, ruiken, proeven en voelen. Bij boswachter Denny kon je door de nachtkijker speuren naar dieren. Aan het einde van de route was een gezellig kampvuur met broodjes en muziek van onze vrijwilliger Hans. Kortom: de Nacht van de Nacht was een groot succes!

Zwolse Nacht van de Nacht in de Nooterhof

De Nooterhof in Zwolle bruiste tijdens de Nacht van de Nacht van de activiteiten georganiseerd door de Milieuraad Zwolle en diverse groene partners. Onder andere op het programma: Bosbar met nachtdieren door DISK Theater, acrobatiek in blacklight door Jeugdcircus Pavarini, nacht-safari, wat zien insecten?, sterrenkijken, uitleg over het heelal, collages maken, break- in escaperoom, duistere dwaaltocht, presentatie over uilen, braakballen pluizen, schemerpotjes maken, herken dierensporen (glow in the dark), nachtvlinders bekijken en een nachtterras bij het earthship. De Zwolse Nacht van de Nacht trok maar liefst 500 bezoekers!

Bekijk alle foto’s op de website van Milieuraad Zwolle

Lees het interview in de Stentor

Vetera et nova

Tijdens de Nacht van de Nacht vond in Enschede een uitvoering plaats van een bijzonder muziekstuk. Vetera et Nova – het Oude en het Nieuwe – is een compositie voor beiaard, viool en elektronica die is geschreven voor 5 musici. Zoals de titel suggereert, richt het werk zich op de tegenstelling tussen de beiaard – een zeer oud instrument – en moderne elektronische instrumenten: modulaire synthesizers, computersoftware en tapemachines. Luisteraars werden langs een muzikale verhaallijn geleid van verleden naar heden en naar een mogelijke dystopische toekomst.

In deze video kun je een deel van het stuk horen!

Almelose Wethouder Overmeen is ambassadeur Nacht van de Nacht

Lokaal nieuwsblad AaVisie schrijft: “Minder lichtvervuiling, dat is waar de kersverse ambassadeur van Nacht van de Nacht voor Almelo, wethouder Margreet Overmeen-Bakhuis voor staat. In 2019 besloot de gemeenteraad alle openbare verlichting, 11.333 armaturen in Almelo vervangen door ledlampen. Eind dit jaar is het zover. De straatverlichting in Almelo gaat in de nachtelijke uren 30 procent minder fel schijnen dan voorheen. Daarmee wordt niet alleen stroom bespaard, ook wil de gemeente hiermee iets doen tegen lichtvervuiling.”

Lees hier het hele artikel

Nacht van de Nacht

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting.

Meer weten over de Nacht van de Nacht?

Ga naar de website!

Meer weten?

Profiel Anke Haaksma

Anke Haaksma

Projectmedewerker Communicatie