Leerlingen van Zone College Almelo en studenten van Zone College Zwolle geven het beste advies over gezond en duurzaam voedsel

juni 25, 2021

Leerlingen van Zone College Almelo en studenten van Zone College Zwolle geven het beste advies over gezond en duurzaam voedsel

Twee leerlingenadviesbureaus zijn vandaag winnaar geworden van het educatieve project Adviseurs van de Toekomst – Gezond en Duurzaam Voedsel. Leerlingen van het Zone College Almelo wonnen de beker voor het beste adviesbureau van het voortgezet onderwijs, en het Zone College Zwolle bracht het beste adviesbureau van het MBO voort. De adviesbureaus sleepten de winst in de wacht met een video waarin zij hun adviezen pitchten aan de jury. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher had de eer om als voorzitter van de jury de winnaars bekend te maken.

Zes klassen presenteerden vandaag tijdens het online eindevenement van Adviseurs van de Toekomst hun adviezen over actuele voedselvraagstukken: “Hoe laat je jongeren gezond eten?” of “Hoe zet je een voorlichtingscampagne op over het kiezen van duurzaam voedsel?”. Leerlingen deden onderzoek, vormden een eigen visie en mening en droegen oplossingen aan voor het vraagstuk. Stuk voor stuk leverde dit originele, inspirerende adviezen op. Dat deden ze onder begeleiding van echte opdrachtgevers zoals LTO Noord, de GGD, lokale initiatieven of overheden.

Eindevenement
Tijdens het online eindevenement pitchten de jongeren hun adviezen. Dit deden zij aan een jurypanel bestaande uit Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher, Rianne van den Berg, directeur van GGD IJsseland en Matthijs Nijboer, directeur van Natuur en Milieu Overijssel. Ten Bolscher: “Gezond en duurzaam voedsel is een belangrijk thema voor nu en in de toekomst. Daarom hebben we juist scholieren hierover om advies gevraagd. Want we willen toe naar een duurzame voedselketen, van boer tot aan consument. Waarin we samen zo min mogelijk voedsel verspillen.”

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher reikt de ‘Good Food’ bokaal aan de Beste Adviesbureaus uit

 

Uit de zes inzendingen staken er twee adviesbureaus boven de rest uit. Dit jaar mogen de leerlingenvan het Zone College uit Almelo (VO) en het Zone College uit Zwolle (MBO) zich het Beste Adviesbureau van 2021 noemen. De middelbare schoolleerlingen gaven voedselboswachter Martijn Aalbrecht advies over hoe je producten uit het voedselbos bekend maakt bij de consument. De MBO studenten vielen in de prijzen met hun advies aan de provincie Overijssel over hoe je een voorlichtingscampagne opstelt over het kiezen van duurzaam voedsel.

Adviseurs van de Toekomst
De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten! Het educatieve project Adviseurs van de Toekomst van Natuur en Milieu Overijssel koppelt het onderwijs aan overheden, bedrijven en organisaties rondom actuele duurzaamheidvraagstukken en beleidsprogramma’s. Leerlingen en studenten uit het voortgezet onderwijs en het MBO gaan als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 200 klassen aan deelgenomen.

Programma’s Agro & Food en Jong Leren Eten
De provincie Overijssel investeert in een vitale en duurzame agro & foodsector. Daarmee dagen zij ondernemers die werken in de voedselproductie en verwerking uit om te werken aan oplossingen voor actuele vraagstukken. Dit doen zij samen met samen met overheden, onderwijs, onderzoeksinstellingen en andere bedrijven in hun regio. Provincie Overijssel wil ook graag jongeren betrekken bij de transitie, onder andere door het educatieve project Adviseurs van de Toekomst.
Binnen het Jong Leren Eten programma werken het Rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties samen. Het doel? Kinderen en jongeren meer in aanraking brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken.

Meer weten?

Profiel Ilse Jansen

Ilse Jansen

Projectmedewerker Educatie & Communicatie