Groene vingers gezocht voor de Groene Schoolpleinen Brigade in Raalte

januari 11, 2023

Groene vingers gezocht voor de Groene Schoolpleinen Brigade in Raalte

Vind jij het heerlijk om buiten bezig te zijn? Draai jij je handen niet om voor een flinke snoeiklus? Of heb je nog niet zo veel ervaring met het onderhouden van groen, maar lijkt het je juist leuk om dat te leren in een gezellige setting? Meld je dan aan voor de Groene Schoolpleinen Brigade. Als Groene Schoolpleinen Brigadier help je één of meerdere scholen bij jou in de buurt om het groene schoolplein te onderhouden.

Scholen die op dit moment mee doen zijn Basisschool Esmoreit in Luttenberg, Sint Antoniusschool in Mariënheem, Speciaal onderwijs De Zonnehof uit Raalte en KBS de Korenbloem uit Raalte. Welke onderhoudstaken de Groene Schoolpleinen Brigade uitvoert, is afhankelijk van de behoefte van de school en de mogelijkheden van de Brigadier(s) zelf. Er wordt dus samen gekeken naar de invulling om zo’n 3 á 4 keer per jaar een school te helpen met het onderhoud. Naast deze leuke en gezellige tijdsbesteding, krijgen de brigadiers gratis cursussen om kennis en kunde op te doen. En alles gaat natuurlijk samen met een goede kop koffie.

Een fijne plek om te spelen en leren
Een groener plein is leerzamer, gezonder én leuker voor kinderen dan een grijs plein. Maar een groen plein heeft wel meer onderhoud nodig. Voor veel scholen is het een uitdaging om het onderhoud goed georganiseerd te krijgen. Daarom is de Groene Schoolpleinen Brigade ook zo belangrijk. Kijk op www.groeneschoolpleinenoverijssel.nl voor meer informatie.

Het groene schoolplein van basisschool Esmoreit
Basisschool Esmoreit heeft al sinds 2018 een groen schoolplein. Het nieuwe schoolplein biedt aan elke leerling een fijne plek om te spelen en leren: “Elke leerling op onze school heeft zijn eigen unieke talenten. Op een grijs plein met tegels komen niet alle talenten goed tot zijn recht. Voor ons was dit vier jaar geleden reden om aan de slag te gaan. Het resultaat mag er wezen! Ons nieuwe plein nodigt uit om op een andere manier met elkaar te spelen en het prikkelt de fantasie. Verder is het erg leuk dat naast onze leerlingen, ook andere kinderen uit de buurt het plein nu goed weten te vinden. Onze buren zijn erg betrokken, daardoor is het plein echt een centrale plek in de buurt geworden.”

Nu is goed beheer en onderhoud belangrijk om te zorgen dat het een fijne plek blijft om te leren en spelen. Edwin vertelt dat dit best wel lastig is: “Meer groen op het plein betekent simpelweg dat er meer gesnoeid moet worden en onderhoud kost geld. Andere scholen wil ik meegeven dat het heel belangrijk is om vooraf goede afspraken en een duidelijk plan voor het onderhoud te maken. En werk waar mogelijk samen met ouders, inwoners uit de buurt, andere organisaties en leerlingen van de school. Samen kom je verder!”

Interesse?
Wil jij als Groene Schoolpleinen Brigadier aan de slag op een school bij jou in de buurt? Meld je dan aan via klimaatadaptatie@raalte.nl. Aanmelden kan tot en met vrijdag 27 januari. Hou ook alvast vrijdag 10 februari 14.00 en 16.30 uur vrij in de agenda: op dat moment is er met alle vrijwilligers een startbijeenkomst om kennis te maken. Ook als dit startmoment niet past, ben je van harte welkom bij de Brigade, dan organiseren we gewoon een ander introductiemoment!

Meer weten?

Profiel Ilse Jansen

Ilse Jansen

Projectmedewerker Educatie & Communicatie