Feestelijke opening: het zonnepark in de Noordmanshoek is aangesloten

juni 9, 2022

Feestelijke opening: het zonnepark in de Noordmanshoek is aangesloten

 

Na 4 jaar ontwikkelen is het eindelijk zo ver: Sinds 14 maart 2022 is Zonnepark Noordmanshoek in Wijhe op het net aangesloten en leveren zij groene stroom! Zonnepark Noordmanshoek is in 100% lokaal eigendom, ontwikkeld door en voor de inwoners van Olst-Wijhe. Het zonnepark van energiecoöperatie Goed Veur Mekare gaat stroom leveren voor ongeveer 2200 huishoudens.

Om dit te vieren organiseerde energiecoöperatie Goed Veur Mekare op 21 mei een feestelijke opening voor de 66 participanten, andere leden, samenwerkingspartners en andere betrokkenen. Tijdens de opening hebben de participanten van de energiecoöperatie gezamenlijk een strook aan de zuidzijde van het zonneveld ingezaaid met een kruidenmengsel. In de Noordmanshoek komt namelijk niet alleen een zonnepark, het wordt straks een Energietuin, waar -naast dat er duurzame energie wordt opgewekt- ook aandacht is voor het versterken van de biodiversiteit.

Participanten zaaien een strook langs het zonneveld in met een kruidenmengsel

 

De eerste contouren voor de biodiversiteit
Ook aan de noordzijde van het park is een strook langs de natuurvriendelijke oever ingezaaid. Daarna wordt deze  zone ingeplant met verschillende inheemse bomen, struiken en voedselsoorten. Langs de smalle randen zijn de eerste hagen aangelegd. Onder de panelen begint van alles te groeien, maar het inzaaien wacht daar nog tot de grond is bijgekomen van de werkzaamheden. Zo krijgt de biodiversiteit al langzaam vorm in de toekomstige Energietuin. Natuurlijk liggen er nog meer plannen in het verschiet. Zo wordt er nu gewerkt aan plannen voor verdere versterking van de biodiversiteit, zoals het aanleggen van takkenhopen voor marterachtigen. Het eerste nest van een kleine plevier is ook al aangetroffen in de Noordmanshoek.

Monitoring
Binnenkort start ook de monitoring van biodiversiteit, in samenwerking met het EcoCertified project van de Wageningen Universiteit (WUR). Daarvoor zoeken we vrijwilligers die de monitoring op zich willen nemen. Hierover komt binnenkort meer informatie.

Meer weten?

Profiel Wendy Oude Vrielink

Wendy Oude Vrielink

Projectleider Energie & Duurzaamheid