Even voorstellen: Willem Seine

Even voorstellen

Willem Seine stelt zich graag aan je voor. Vier vragen:

Wat is jouw rol binnen dit project?

In mijn rol als technisch manager beoordeel ik de ecologische, hydrologische en bodem gerelateerde zaken van de inrichtings- en beheerplannen. Ook stuur ik op de inhoudelijke kwaliteit van adviesbureaus, die ontwerpen maken voor de herinrichting van die gebieden.

Wat mogen de mensen van jou verwachten? Waarvoor kunnen ze bij jou terecht?

Ik kan vragen beantwoorden en uitleg geven over de plannen. Bijvoorbeeld waarom, waar en hoe er hardhoutooibossen en stroomdalgraslanden worden ontwikkeld. Welke bomen en planten we graag zien groeien en welke liever niet. Denk aan sommige overheersende soorten die andere, waardevolle soorten kunnen overwoekeren.

Wat vind je interessant aan de IJsseluiterwaarden?

De uiterwaarden zijn gebieden waar de rivier de baas is. Met overstromingen en het achterlaten van klei en zand zorgt de rivier voor een bijzonder soort bodem. Daardoor kunnen alleen bepaalde soort bomen, struiken en planten daar groeien. Veel van die waardevolle soorten zijn volledig of bijna volledig verdwenen. Dat komt door menselijk ingrijpen: de kanalisatie van de rivier, de egalisatie van zandruggen, de bemesting in de uiterwaarden. Op enkele plekken is er veel kans om die soorten weer terug te laten komen, door de oorspronkelijke situatie weer te herstellen. Het dynamische van de rivier en het herstel daarvan vind ik interessant. Ook omdat een uiterwaard een beetje wild en onvoorspelbaar is.

In juli ga je met pensioen. Wat zijn jouw plannen als je straks met pensioen bent? Waar kijk je naar uit?

Als ik straks met pensioen ga, is er opeens veel meer tijd voor zaken waar ik ook al mee bezig ben. Zoals vrijwilligerswerk voor het verduurzamen van mijn woonwijk met de groep Worp Duurzaam Doen. En de ontwikkeling van Voedselbos Worpse Weelde en voor de Regenwaterambassadeurs. Daarnaast heb ik dan tijd voor dingen waar ik nu niet of weinig aan toekom zoals toerfietsen, schilderen, saxofoon spelen en leuke dingen doen met mijn kleinkinderen. Overigens ben ik een grote genieter van de IJssel. Ik woon op 200 meter afstand van de IJssel en struin regelmatig door de uiterwaarden. In de zomer zwem ik ook graag in de rivier of in een nevengeul. En soms lig ik op een strandje te genieten. Daar heb ik straks wat meer tijd voor. En oeps, ik heb ook nog een moestuin, dus ik ga mij echt niet vervelen!

 

 

Meer weten?

Profiel Anne-Floor Zuurbier

Anne-Floor Zuurbier

Projectleider Natuur & Gebiedsprocessen