Duizenden Overijsselse basisscholieren op smaakmissie naar avontuurlijke eiwitten

oktober 24, 2022

Duizenden Overijsselse basisscholieren op smaakmissie naar avontuurlijke eiwitten

In Zwolle is op basisschool De Octopus de aftrap gehouden van de ‘Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten’. 100 basisscholen uit Overijssel kregen een gratis lespakket waarin leerlingen meer te weten komen over gezonde en duurzame voeding. De basisscholieren van groep 7 van De Octopus ontdekten bij de aftrap allerlei lekkere gerechten gemaakt met lupinebonen. De dapperen onder hen konden zelfs insecten eten. Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde landbouw, was in de klas aanwezig om zelf ook te proeven.

“Gezond eten is belangrijk”, stelt Ten Bolscher. “Eén van de belangrijkste voedingsstoffen voor jong en oud zijn eiwitten. Om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende eiwitten te kunnen voorzien, zullen we naast de bekende eiwitbronnen (zoals vlees, zuivel- en sojaproducten) ook alternatieve eiwitbronnen moeten gaan zoeken. Het verbouwen van eiwitrijke producten biedt bovendien nieuwe kansen voor onze boeren. In de Smaakmissie Avontuurlijke Eiwitten gaan leerlingen op zoek naar deze avontuurlijke eiwitten en leren ze van alles over bestaande en nieuwe eiwitbronnen.”

Proeverij
Het lesprogramma is van start gegaan tijdens de Dutch Food Week (8 t/m 15 oktober). Er is enorm veel belangstelling vanuit de Overijsselse scholen voor het lespakket, ruim 100 basisscholen hebben zich aangemeld. De leerlingen zijn enthousiast over de smaakmissie. Het meest avontuurlijke is het proeven van een meelworm, volgens de 10-jarige Vera uit groep 7 van De Octopus. Dat was best spannend: “Dit is de eerste keer dat ik een insect heb gegeten. De meelworm smaakt een beetje naar nootjes. Ik zou er best nog eentje willen eten, maar niet een boel meelwormen op mijn brood, hoor.”

Samenwerkende organisaties
Dit educatieve project is een samenwerking tussen Provincie Overijssel, het programma Jong Leren Eten, Wageningen University & Research (Smaaklessen) en Natuur en Milieu Overijssel. Het programma Jong Leren Eten wil kinderen en jongeren meer in aanraking brengen met gezonde voeding. De Wageningen University & Research (WUR) heeft de Smaakmissie als lespakket ontwikkeld. Provincie Overijssel heeft 100 pakketten kosteloos beschikbaar gesteld aan het onderwijs.

Meer over deze programma’s vind je op:

www.jonglerenetenoverijssel.nl
www.smaaklessen.nl

Meer weten?