De Gezonde Smikkelweek: kinderen leren groente kennen

juli 21, 2022

De Gezonde Smikkelweek: kinderen leren groente kennen

Spelenderwijs groente leren kennen. Dat doen de kinderen van maar liefst 70 BSO’s in Overijssel tijdens de Gezonde Smikkelweek. Deze week vindt plaats in de eerste week van de zomervakantie. Op 18 juli overhandigde Roy de Witte, Gedeputeerde van de provincie Overijssel het eerste pakket aan een BSO in Nijverdal. In Overijssel hebben de organisaties Jong Leren Eten Overijssel, provincie Overijssel (Sociale Kwaliteit), GGD Twente en GGD IJsselland, Natuur-en milieu Overijssel en alle (JOGG) gemeenten in Overijssel de handen in een geslagen.

 

Koken, bakken, proeven en spelen met groenten

De Gezonde Smikkelweek is een initiatief van sociale onderneming Spoony om kinderen voedselvaardiger te maken door spelenderwijs te koken, bakken, proeven en spelen met groenten op de BSO. Het wordt mede mogelijk gemaakt door overheidsprogramma Jong Leren Eten en 16 partners die allen zonder winstoogmerk meedoen. Dit jaar doen landelijk bijna 600 BSO’s mee, dat zijn ruim 50.000 kinderen! Elk kind krijgt bovendien een vakantie-doeboek mee naar huis met gezonde en leuke eetspelletjes.

 

Omdat 85% van de kinderen te weinig groenten eet

In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groenten*. Daarnaast heeft 1 op de 7 kinderen overgewicht of obesitas**, waarbij een ongezond voedingspatroon één van de belangrijkste oorzaken is. Om die trend te keren startte sociale onderneming Spoony afgelopen jaar De Gezonde Smikkelweken, waarbij kinderen spelenderwijs groenten proeven, klaarmaken en ontdekken. “Er wordt op BSO’s al zoveel gebakken en gekookt, maar voornamelijk cupcakes en koekjes. Met onze pakketten gaan kinderen met evenveel plezier aan de slag met verrassende groentetussendoortjes. Het is geweldig om te ervaren hoe makkelijk kinderen groenten proeven en eten als ze dit samen doen, door middel van een vrolijke activiteit,” aldus Phaedra Mensen, oprichter en CEO van Spoony.

 

Ook thuis gezond smikkelen

Om kinderen te stimuleren ook thuis gezond aan de slag te gaan, krijgen alle deelnemende kinderen een Kook- en Speelboek mee naar huis met recepten, eetspelletjes en challenges. Deze kunnen alleen of met het hele gezin gedaan worden. Kinderen die niet naar de BSO gaan, kunnen meedoen via het online platform. Door het meedoen aan de challenges kunnen er 100 prijzen worden gewonnen, van een Cortina fiets, Nike Air Jordans tot een air up drinkfles. Meedoen kan tot 31 augustus 2022.

Meer weten?