Ommermars: mooiste ontmoetingsplek in de maak

september 20, 2021

Ommermars: mooiste ontmoetingsplek in de maak

11 september was de herininrichting van het gebied Ommermars, ten zuiden van Ommen, een feit. De betrokkenen staken symbolisch het dijkje door:  overheidsbestuurders, vertegenwoordigers van de drie projectpartijen en twee oud-leerlingen van basisschool Het Koloriet.

Burgerinitiatief Ommermars en Stichting Heidehof

Al sinds 2015 is een aantal inwoners van Ommen druk bezig om van de Ommermars de ‘mooiste ontmoetingsplek van Ommen’ te maken. Zij vormden Burgerinitiatief Ommermars en gingen in overleg met gemeente en provincie. De realisatie werd mogelijk, omdat de Stichting Heidehof samen met Staatsbosbeheer deelneemt in het project en ze samen de gronden verwerven. In de Ommermars komen onder andere een vogelkijkscherm, een fietspad en speelnatuur. Het Burgerinitiatief Ommermars blijft betrokken bij de verdere realisatie van deze plannen.

 

Zomer van 2022 herinrichting klaar

Afgelopen voorjaar kregen de plannen dan eindelijk echt vaart. Het bestemmingsplan van het voormalige agrarische gebied werd gewijzigd, en de provincie Overijsel droeg de grond over. En halverwege vorige maand kon aannemer NONAK op de voormalige akker beginnen met het uitgraven van de speelnatuur. Inmiddels zijn de contouren van waar het water in de toekomst moet komen al goed zichtbaar. In de zomer van 2022 zal alles zijn ingezaaid en is onder andere de speelnatuur klaar met verharde paden, struinnatuur en aftakking van de Vecht. De plas-dras binnen enkele weken al gerealiseerd.

 

“Lekker spelen in het water”

Gerrit Jan Bolks, voorzitter van de Stichting Burgerinitiatief Ommermars, kan niet wachten tot de eerste kinderen de speelnatuur gaan ontdekken: “Ik ben blij dat de ontwikkeling van de Ommermars nu echt start is na het maken en uitwerken van de plannen. De speelnatuur is het eerste deel en dat gebied is voor kinderen ontzettend mooi om in te klimmen en klauteren. In de zomer kunnen ze lekker spelen in het water. Natuurlijk kan dit op een veilige manier.” Een educatief programma voor dit stuk natuur wordt nog ontwikkeld.

Meer weten?

Profiel Ruud Pleune

Ruud Pleune

Projectleider Natuur, Landschap & Landbouw