Boomfeestdag uitbundig gevierd in Overijssel

november 10, 2021

Boomfeestdag uitbundig gevierd in Overijssel

Het is vandaag Nationale Boomfeestdag! Honderden groene handjes in Overijssel hebben geholpen met het planten van bomen. In de Overijsselse Accentgemeente Dinkelland plantten leerlingen van de Alexanderschool en de Potskamp de eerste bomen in het nieuwe beweegpark. Ook vanuit het project ‘van Zaadje tot Boom’ werden zaailingen geplant. Leerlingen van Basisschool de Kiem in Enschede verzorgden de afgelopen maanden hun eigen boom om die vandaag te kunnen planten. Zo maken we samen Overijssel steeds mooier en groener.

Nationale Boomfeestdag biedt een unieke natuurervaring voor kinderen. “Een boom planten is een herinnering van je leven. Het doet mij denken aan vroeger. In 1978, toen ik 12 jaar was, heb ik ook een boom geplant.” vertelt wethouder Ben Blokhuis op de accentviering in Denekamp. “De boom staat er nog steeds en ik kan hem er nog steeds uitpikken. Mede hierom ben ik er enorm trots op dat we dit jaar een accentgemeente zijn van Nationale Boomfeestdag”. Blokhuis heeft het geluk vandaag wéér een boom te mogen planten, samen met Matthijs Nijhuis, directeur van Natuur en Milieu Overijssel.

Beweegpark en voedselbos
De accentviering van Overijssel vond plaats in het nieuwe beweegpark “Dinkelloo” bij het Kulturhus in Denekamp. Vandaag was de officiële opening van het nieuwe park. Het is een zo duurzaam mogelijke ontmoetingsplek voor jong en oud in een parkachtige setting met rijke geuren en kleuren. Daarnaast zullen er voedselelementen geplant worden waar iedereen van kan genieten en proeven. Het beweegpark richt zich op ontmoeten, actief genieten en bewegen voor jong en oud in en bij een voedselbos. Gezondheid van lijf en leden en voedsel uit de natuur gaan hier goed samen. “Het thema van de Nationale Boomfeestdag “Bomen maken gezond” sluit geheel aan bij het beweegpark en voedselbos. “Een mooie ontwikkeling in de gemeente Dinkelland”, vertelt wethouder Ben Blokhuis.

Verzorgboompjes krijgen een mooi plekje in Enschede
Ook in Enschede gingen de schoppen de grond in. In mei dit jaar kregen leerlingen uit groep 7 van basisschool de Kiem hun eigen zaailing vanuit het project “van Zaadje tot Boom”. Sommige leerlingen hadden thuis wel drie boompjes staan, die ze zelf verzorgden en waarvan ze zelf de plantlocatie mochten bedenken. En vandaag gingen ze dan eindelijk de grond in! In de schooltuin werden twee beuken en een magnolia geplant, die op deze plek uit kunnen groeien tot een grote boom. Zoals de juf het mooi zei: “Het is leuk om te bedenken dat mensen over honderd jaar zeggen: de Kiem, dat is die basisschool met die twee grote beukenbomen”. De Kiem was één van de vijf scholen en BSO’s die mee deden met dit nieuwe educatieve project.

Iedereen een boom
In november 2018 nam Provinciale Staten van Overijssel een bijzondere motie aan: plant één boom per inwoner, oftewel 1,1 extra miljoen bomen in Overijssel. Met het project ‘Iedereen een boom’ geeft de provincie Overijssel samen met Landschap Overijssel en Natuur en Milieu Overijssel invulling aan deze motie. Met dit project stimuleert de provincie inwoners om nieuwe bomen te planten. Met oog voor het landschap, inzet op kringloopeconomie, betere omstandigheden voor plantensoorten, dieren en insecten, het opvangen van CO2, en de provincie gelijk zo mooi mogelijk in te richten. De Nationale Boomfeestdag draagt hier aan bij. Meer informatie over Iedereen een boom vindt u op www.iedereeneenboom.nl.

Heeft u zelf ook een boom geplant? Meld hem dan aan op www.iedereeneenboom.nl. Uw geplante bomen tellen namelijk ook mee voor de 1,1 miljoen nieuwe bomen die we in Overijssel planten!

Meer weten?

Profiel Peter Adema

Peter Adema

Projectleider Boomfeestdag, Voedsel & Gezondheid, Vrijwilligers