Blog van Peter: Verliefd op bomen

januari 16, 2024

Blog van Peter: Verliefd op bomen

De afgelopen jaren heb ik me voornamelijk beziggehouden met boomplantprojecten, zoals het grootschalige project Iedereen een boom. Waarom doe ik dit? Omdat ik verliefd ben op bomen. Vooral op majestueuze eiken, beuken en berken. Die liefde begon al in mijn jeugd, waar ik opgroeide bij en in het bos. Namelijk in Beetsterzwaag, Oost- Friesland. Een plek die landschappelijk veel weg heeft van Overijssel. Veel coulisselandschapjes, houtwallen en bossen, heidelandschappen, statige landgoederen en monumentale bomen. Een dorp waar groene schoolpleinen normaal zijn. Voor mij is nut en noodzaak van bomen vanzelfsprekend.

Wij stimuleren boomaanplant, vooral vanuit biodiversiteits- en klimaatdoelstellingen. Maar bomen zijn belangrijk voor veel meer dan dat. Want bomen geven de mensen inspiratie. Volgens wetenschapsjournalist Mark Mieras zijn de natuurlijke vormen van bomen goed voor onze hersenen en brengt het rust en ontspanning en veiligheid. Logisch lijkt me, want ons menselijk DNA is gevormd toen bomen meer onderdeel waren van onze leefomgeving.

Bomen nodigen uit om te bewegen. Ze geven bescherming en een vertrouwd gevoel. Oude bomen verbinden ons met onze ouders en grootouders. Bomen maken locaties herkenbaar en uniek. De mens voelt zich van nature thuis bij bomen. Als dat al niet alleen genoeg is, scheiden ze ook nog phytoncides uit die ons immuunsysteem versterken.

Wat me opvalt, is dat we hard werken om meer bomen te realiseren door aan kleine radars te draaien in hetzelfde systeem, waarin bomen níet vanzelfsprekend onderdeel zijn geworden van onze samenleving. Er is anders nodig, er is meer nodig, er is omdenken nodig.

Wellicht een slimmer ingericht systeem dat vanzelfsprekender zorgt dat bomen aanwezig blijven en zijn. Eerder in het proces, meer aan de voorkant en minder achteraf. Als ik hiervoor kansen zie, dan grijp ik ze gaan.

Het Friese kunstproject BOSK heeft me hoop en inspiratie gegeven. Bij dit project stond een compleet verplaatsbaar bos elke week op een andere locatie in Leeuwarden. Mensen konden onmiddellijk ervaren hoe positief de vergroening van een straat uitpakt. Hierna zijn veel ruimtelijke plannen voor de binnenstad veranderd en vele malen groener ingekleurd. Impact dus. Misschien ook leuk om in Overijssel te doen?

Voor nu ga ik verder met de bomenprojecten. En hé! Het is boomplantseizoen en word jij ook zo blij van bomen? Plant er zelf eens eentje. Heb je de subsidie op groenbezig.nl al bekeken?

Tags:

Vragen? Neem gerust contact op!

Profiel Peter Adema

Peter Adema

Projectleider Bomen, Groene Vrijwilligers en Gezondheid