59 buurtinitiatieven uit Zwolle maken hun straat groen tijdens Burendag

september 29, 2020

59 buurtinitiatieven uit Zwolle maken hun straat groen tijdens Burendag

59 buurtinitiatieven uit Zwolle maakten op zaterdag 26 september hun straat groen tijdens Burendag. Zo stopten zij ruim 25.000 bloembollen in de grond en legden buurtmoestuinen, geveltuinen, insectenhotels, stoeptuinen of boomspiegeltuinen aan. Gezamenlijk kregen zij hier bijna 18.000 euro voor van het Oranje Fonds. Een super geslaagde dag!

In juli ondersteunde Groene Loper Zwolle 59 buurtinitiatieven met hun financiële aanvraag bij het Oranje Fonds om tijdens burendag hun straat te vergroenen. Samen kregen zij ruim 18.000 euro toegekend. Ook konden deze initiatieven via Groene Loper Zwolle een uitgebreid bloembollenpakket van biologische bloemen aanschaffen. Deze bloembollen van blauwe druifjes, vogelmelk, sterhyacint, boerenkrokussen en tulpen zijn goed voor bijen en vlinders. In totaal stopten de deelnemende buurtinitiatieven uit Zwolle ruim 25.000 bloembollen in de grond. Dit gebeurde voornamelijk in de openbare ruimte. Daarnaast legden zij ook buurtmoestuinen, geveltuinen, insectenhotels, stoeptuinen of boomspiegeltuinen aan. Het vergroenen heeft een positief effect op de gezondheid van mensen en draagt bij aan de leefbaarheid van de wijken. Uiteraard waren er op bijna alle locaties leuke kinderactiviteiten, een coronaproof buurtbarbecue en veel koffie en taart.

Burendag
Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. Dit jaar vierden we Burendag op zaterdag 26 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt.

Groene Loper Zwolle
De Groene Burendag is één van de activiteiten die Groene Loper Zwolle organiseert om bewoners te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Zwolle. Groene Loper Zwolle wordt gesteund door gemeente Zwolle en provincie Overijssel. Natuur en Milieu Overijssel zit in het coördinatieteam van Groene Loper Overijssel en de Groene Lopers in Zwolle, Losser-Oldenzaal en Enschede.

Meer weten?