45 buurtinitiatieven uit Zwolle vergroenen straat tijdens Burendag

juli 3, 2020

45 buurtinitiatieven uit Zwolle vergroenen straat tijdens Burendag

Op donderdag 2 juli vroegen 45 buurtinitiatieven gezamenlijk ruim 15.000 euro aan bij Het Oranje Fonds. Deze financiën zetten zij in om tijdens Burendag in september de omgeving te vergroenen. Denk hierbij aan boomspiegels, geveltuinen, bankjes, een buurttuin, insectenhotel of fruitbomen. Groene Loper Zwolle ondersteunde hen bij deze financiële aanvragen.  

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. In 2020 vieren we Burendag op 26 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Groene Loper Zwolle wil graag bewoners betrekken bij hun eigen groene leefomgeving en ondersteunt initiatieven die een aanvraag willen doen om tijdens Burendag de straat of buurt te vergroenen.

Hulp bij de financiële aanvraag
Iedereen kan via www.burendag.nl een aanvraag tot 350 euro indienen bij Het Oranje Fonds om tijdens Burendag een activiteit te organiseren. 45 buurtinitiatieven uit Zwolle klopten bij Groene Loper Zwolle aan voor ondersteuning bij hun aanvraag. Het kernteam stond klaar met laptops, soep, een drankje en desinfectiemiddelen. Ook was het mogelijk om een digitale afspraak te maken voor online hulp.

Bloembollen voor bijen
Buurtinitiatieven die tijdens Burendag hun straat of buurt gaan vergroenen, krijgen van Groene Loper Zwolle een tas met 40 biologische bloembollen. Deze bloembollen zijn goed voor bijen en hommels. Voor initiatieven die meer bloembollen wilden, regelde Groene Loper Zwolle een uitgebreid bloembollenpakket. Tulpen, blauwe druifjes, krokusjes, allemaal voorjaarsbloeiers die de tuin in het voorjaar kleur geven. De initiatieven kunnen er voor kiezen om deze bloembollen onderdeel te laten zijn van hun financiële aanvraag. Hiermee kunnen zij bijen en hommels al vroeg in het voorjaar helpen, als alle andere planten en bloemen nog slapend zijn. Hartstikke belangrijk! En nog gezellig ook, het bezoek van vrolijk zoemende vrienden in het vroege voorjaar.

Groene Loper Zwolle
De groene burendag is één van de activiteiten die Groene Loper Zwolle organiseert om bewoners te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Zwolle. Groene Loper Zwolle wordt ondersteund door gemeente Zwolle en het programma Natuur voor Elkaar (provincie Overijssel). Natuur en Milieu Overijssel zit in het kernteam van Groene Loper Zwolle.

 

Meer weten?