Van berken voor schaduw tot een voedselbos op het schoolplein: 21 middelbare scholen in Overijssel deden vorig jaar mee aan een speciale bomenactie

mei 4, 2023

Van berken voor schaduw tot een voedselbos op het schoolplein: 21 middelbare scholen in Overijssel deden vorig jaar mee aan een speciale bomenactie

Méér bomen op het schoolpein, daarvoor maakten vorig jaar leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo-studenten plannen. De beloning voor een goed plan? €1000 euro om het plan ook daadwerkelijk uit te voeren. Vele scholen gingen aan de slag en maakten met een goedgekeurd plan aanspraak op de €1000 euro. De meeste bomen werden vorig najaar al geplant en de resterende bomen volgen in het najaar van dit jaar. De actie is onderdeel van de campagne Iedereen een Boom en de bomen zijn gesponsord door Trees For All. Deze organisatie heeft als doel om  zoveel mogelijk bos en bomen in én buiten Nederland aan te planten. Bomen op het schoolplein zijn goed voor de biodiversiteit én de gezondheid van  jongeren. De plannen liepen uiteen van een voedselbos op het schoolplein, tot het planten van berken voor meer schaduw.

Natuurateliers voor inspiratie
Om de deelnemers te inspireren over hoe je een goed ontwerp en plan maakt, deden ze mee aan een aantal natuurateliers. Tijdens deze natuurateliers gingen ze samen met een landschapsarchitect van de provincie Overijssel aan de slag. Hier leerden ze hoe ze in het ontwerp rekening kunnen houden met biodiversiteit, beleving en een prettig klimaat.

Voor het kiezen van de boomsoorten is de bomenlijst van provincie Overijssel (Iedereen een Boom) leidend. Hierin zijn voornamelijk streekeigen en inheemse soorten opgenomen. Deze bomen zijn passend bij het klimaat en landschap en goed voor de biodiversiteit in Overijssel.

Goedkeuring plannen
Adviseurs van Natuur en Milieu Overijssel toetsten en beoordeelden de plannen. Als het plan werd goedgekeurd, legde elke school een zogeheten ´Green Plegde´ af, oftewel een groene belofte. Daarmee beloven de deelnemers verantwoordelijkheid te dragen voor de verzorging van de bomen.

Feestelijke afsluiting
Een paar scholen kozen voor een feestelijk plantmoment van de bomen. Zo koos het Avila collega in Hengelo zelfs om een speciale ´bomendoop´ te organiseren, waarbij alle leerlingen en medewerkers, maar ook de burgemeester aanwezig was.