De Lutte

Lokaal eigendom Windpark de Lutte: Meepraten, meebeslissen en meeprofiteren

Initiatiefnemer Prowind start met de ontwikkeling van vier windturbines in de buurt van de grensovergang de Poppe in de Lutte. Om ervoor te zorgen de omgeving maximaal kan meebeslissen en meeprofiteren wil gemeente Losser dat 50% van het windproject in handen komt van inwoners van De Lutte, oftewel in Lokaal Eigendom. Natuur en Milieu Overijssel heeft de opdracht gekregen van de gemeente Losser om dit lokaal eigendom samen met inwoners verder te gaan vormgeven.

In de komende maanden gaan we op zoek gaan naar inwoners die interesse hebben om mede-initiatiefnemer te worden van het project, om zo invulling te geven aan het 50% lokaal eigendom. Lokaal eigendom gaat over zeggenschap: mede-initiatiefnemers kunnen meebeslissen over het project. Bijvoorbeeld over het type turbine of andere technische uitwerkingen. Daarnaast hebben zij inspraak in hoe de opbrengsten van het project besteed kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van een nieuwe sporthal, of aan ondersteuning van inwoners die de energierekening niet meer kunnen betalen. Op deze manier vloeien de lusten van het project weer terug in het gebied.

Ondersteuning Natuur en Milieu Overijssel
Om mede-initiatiefnemer te kunnen worden, moet je een energiecoöperatie oprichten. Natuur en Milieu Overijssel ondersteunt hierbij. We helpen in het opzetten van de coöperatie, in het vinden van financiering en het inschakelen van de juiste expertise. Zo hoef je als kersverse coöperatie niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. In de afgelopen jaren hebben we tientallen inwoners geholpen om zelf een energiecoöperatie op te zetten.

Interesse in Lokaal Eigendom van Windpark De Lutte?
Heb je interesse om als mede-initiatiefnemer in te stappen in het windproject? Wil je meer weten over lokaal eigendom? Of hoe wij als Natuur en Milieu Overijssel je kunnen ondersteunen? Laat dan je gegevens achter in onderstaand contactformulier. Geïnteresseerden ontvangen van ons een uitnodiging om in januari of februari samen in gesprek te gaan over lokaal eigendom in Windpark De Lutte.

Bekijk de projectpagina van het windpark De Lutte

Wil je meer weten?

Profiel Leander Broere

Leander Broere

Projectleider Energie & Overheden