Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Zon

Zon

Veel energie-initiatieven willen lokaal met zonne-energie opwekking aan de slag. Het gaat om projecten voor zonnepanelen op eigen dak, andermans dak of in het veld. Hieronder vind je enkele relevante documenten die je kunnen helpen bij de realisatie van een zon-project.

De verschillende exploitatievarianten van zonne-energie

  • Beslisboom zonneparken. In de beslisboom is een flowchart opgenomen met acht relatief eenvoudige vragen. Wanneer je deze beantwoordt, krijg je direct een indicatie van welke financiële constructies het meest voordelig zullen uitpakken. In de beslisboom wordt een afweging gemaakt tussen de SDE+, de postcoderoosregeling en salderen, al dan niet in combinatie met verkoop van het systeem na 10 tot 15 jaar.  Meer informatie over de achtergrond van de opbouw van business cases en de aannames die in de beslisboom zijn gedaan, lees je hier.
  • E-learning collectief zonproject. Ben je van plan een collectief zonproject te realiseren? Sinds kort is er een online leermodule waarmee je alle stappen doorloopt voor het realiseren van een collectief zonproject. Kijk op de Kennisbank van Hieropgewekt en doorloop de online leermodule.
  • Handreiking Wind- en zonneparken realiseren samen met inwoners. Hoe organiseer je een succesvol proces met draagvlak en lokaal eigendom.

Informatie Postcoderoos regeling

Wat je moet weten van de netbeheerder:
Als je elektriciteit gaat produceren en terug levert aan het net, heb je altijd te maken met een netbeheerder. Op de website van Hieropgewekt vind je de belangrijkste zaken op een rijtje.
Enexis en aansluitingen (6 november 2018)

Voorbeeldovereenkomsten
Plaats je je collectieve zonproject op een dak of een stuk grond van iemand anders, maak dan hele goede afspraken en leg die vast in overeenkomsten! Hier zijn enkele voorbeeldovereenkomsten te vinden. Samenwerking energiecoöperaties en agrarische grondeigenaren

Verzekeringen
Je hebt een geschikt dak gevonden. De coöperatie heeft een contract afgesloten met de eigenaar van het dak. Maar wie is verantwoordelijk voor het verzekeren van de installatie? En tegen welk type schade kan je je verzekeren? Hier lees je hoe je alles goed verzekerd.

Ruimtelijke inpassing zonnevelden
De initiatieven voor de aanleg van zonnevelden in de groene omgeving nemen toe. Veelal is er nog geen beleid ontwikkeld. Hierbij twee documenten:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF