Natuur en Milieu Overijssel Samen voor een mooi en duurzaam Overijssel.
Menu
Zon

Zon

Veel energie-initiatieven willen lokaal met zonne-energie opwekking aan de slag. Het gaat om projecten voor zonnepanelen op eigen dak, andermans dak of in het veld. Hieronder vind je enkele relevante documenten die je kunnen helpen bij de realisatie van een zon-project.

De verschillende exploitatievarianten van zonne-energie

  • Voorbeeld budget en opbrengst PCR Zonneschijn (2018)
  • Lokale energie Voorwaarts (2017). Deze geeft op overzichtelijke wijze een toelichting op de verschillende exploitatievarianten. Vier verschillende exploitatievarianten staan centraal: salderen, SDE+ achter de meter, SDE+ met invoeding op het net en de Regeling Verlaagd Tarief (Postcoderoos ). Lees of download deze pdf over exploitatievarianten-voor-zon-PV-projecten.
  • E-learning collectief zonproject. Ben je van plan een collectief zonproject te realiseren? Sinds kort is er een online leermodule waarmee je alle stappen doorloopt voor het realiseren van een collectief zonproject. Kijk op de Kennisbank van Hieropgewekt en doorloop de online leermodule.
  • Beslisboom zonneparken. In de beslisboom is een flowchart opgenomen met acht relatief eenvoudige vragen. Wanneer je deze beantwoordt, krijg je direct een indicatie van welke financiële constructies het meest voordelig zullen uitpakken. In de beslisboom wordt een afweging gemaakt tussen de SDE+, de postcoderoosregeling en salderen, al dan niet in combinatie met verkoop van het systeem na 10 tot 15 jaar.  Meer informatie over de achtergrond van de opbouw van business cases en de aannames die in de beslisboom zijn gedaan, lees je hier.
  • De Postcoderoosregeling. De officiële naam is Regeling Verlaagd Tarief. Bestemd voor iedereen die geen of onvoldoende elektriciteit op eigen dak kan/wil opwekken, maar dit collectief samen met anderen op een ander dak of in het vrije veld wil doen. Lees of download hier de pdf waarin precies staat uitgelegd hoe de regeling werkt.
  • Postcoderoos projecten in de (Groningse) praktijk (2017). Dit is een praktisch handboek, met stappenplan en  praktijkervaringen, voor initiatieven die met een postcoderoosproject aan de slag willen.  Lees of download de pdf Handboek-Postcoderoosprojecten-in-de-Groningse-praktijk Er is ook een Drentse versie met praktijkvoorbeelden en tips, lees hier.

Wat je moet weten van de netbeheerder:
Als je elektriciteit gaat produceren en terug levert aan het net, heb je altijd te maken met een netbeheerder. Op de website van hieropgewekt vind je de belangrijkste zaken op een rijtje.

Voorbeeldovereenkomsten
Plaats je je collectieve zonproject op een dak of een stuk grond van iemand anders, maak dan hele goede afspraken en leg die vast in overeenkomsten! Hier zijn enkele voorbeeldovereenkomsten te vinden.

Verzekeringen
Je hebt een geschikt dak gevonden. De coöperatie heeft een contract afgesloten met de eigenaar van het dak. Maar wie is verantwoordelijk voor het verzekeren van de installatie? En tegen welk type schade kan je je verzekeren? Hier lees je hoe je alles goed verzekerd.

Ruimtelijke inpassing zonnevelden
De initiatieven voor de aanleg van zonnevelden in de groene omgeving nemen toe. Veelal is er nog geen beleid ontwikkeld en de winst dreigt weg te vloeien naar aandeelhouders ver weg. Dit was voor de Gelderse Natuur en Milieu Federatie aanleiding om de Handreiking Zonnevelden te schrijven. Een praktische handreiking die een goed beeld geeft van de huidige ontwikkelingen en de diverse beleidsopties. De Handreiking zonnevelden van de GNMF download je hier als pdf. 
Daarnaast heeft de provincie Overijssel de Handreiking Kwaliteitsimpuls zonnevelden uitgebracht.  De handreiking download je hier als pdf.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur en milieunieuws in je mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF